Din relatările cetăţenilor francezi mai în vârstă, dar şi din datele de care dispun autorităţile, ieri, la Paris, a avut loc cea mai amplă manifestaţie cunoscută vreodată în Franţa de la eliberarea capitalei de sub nazişti: 1,6 milioane manifestanţi la Paris, cărora li s-au alăturat , între alţii,peste 300.000 la Lyon, 110.000 la Grenoble, 50.000 la Nancy, 45.000 la Metz şi Strasbourg.
Va rămâne în istoria Parisului imaginea în care, pe o distanţă de 400 metri în Piaţa Republicii din Paris, cei peste 50 de şefi de stat şi de guvern din Europa şi alte zone ale lumii avansau în tăcere, braţ la braţ, în apalauzele cetăţenilor ce priveau derularea manifestaţiei de la balcoanele şi ferestrele clădirilor învecinate. Era, realmente, o imagine ce a demonstrat unitatea de neclintit a liderilor politici împotriva barbariei. Întrebarea este dacă cei vizaţi au văzut-o şi au înţeles-o.
Aseară, târziu, surse ale organizatorilor Marşului republican din Paris şi ai tuturor manifestaţiilor ce au avut loc în absolut toate oraşele Franţei au relatat, cu noi cifre, că peste 3,7 milioane, poate 4 milioane de francezi din întreagă ţară – din care 1,6 milioane numai la Paris – au ieşit în stradă, în prezenţa a peste 50 de lideri politici internaţionali, în apărarea valorilor democraţiei,a libertăţii de expresie, a ataşamentului la laicitate, împotriva antisemitismului, împotriva„amalgamului” între religia musulmană şi asasinii de la „Charlie Hebdo”. Francezii au dorit de asemenea să adreseze întregii lumi un mesaj de pace, de înţelegere şi bună convieţuire între toţi oamenii, indiferent de culoarea pielii, de confesiunea religioasă. Efectiv, o mare umană, compactă, densă, aproape dificil de a o evalua cu precizie (exprimarea aparţine ministrului de Interne francez Bernard Cazeneueve) a umplut străzile Parisului fără a există nici un fel de polemică sau incident. Francezii au dorit, astfel, să cinstească memoria celor 17 victime ale atentatelor barbare ale islamiştilor extremişti de săptămâna trecută – ziarişti, evrei. Atât la Paris cât şi în celelalte oraşe ale Franţei, pe pancardele purtate de demonstranţi se aflau mesaje :”Suntem Charlie, suntem francezi”, „Nu ne este frică!”, „Libertatea de expresie nu are religie”, „Sunt evreu, sunt musulman, sunt creştin„,”Cerneala trebuie să curgă, nu sângele„. Manifestaţiile au continuat – atât la Paris cât şi în marile oraşe ale Franţei – până seara târziu, după ora 21.30 GMT. Rămâne însă de văzut – declarau unii dintre cetăţenii intervievaţi de reporterii posturilor de televiziune- dacă „acest moment de graţie şi de unitate naţională va continua să rămână, în condiţiile în care ţară intră într-o faza delicată în care va trebui să ofere răspunsuri politice şi securitare ameninţărilor teroriste”. Aceasta este, în opinia analiştilor politici francezi, principala provocarea ce- l aşteaptă pe François Hollande. El va avea „misiunea de a se ridica la înălţimea situaţiei şi de a fonda, pe baza acestei ample şi bruşte tresăriri naţionale o adunare a tuturor francezilor”.