5.6 C
Craiova
marți, 3 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContravenienții scapă mai greu de amendă

Contravenienții scapă mai greu de amendă

Agenții de poliție au acum mai mult timp la dispoziție pentru a comunica procesul-verbal de contravenție
Agenții de poliție au acum mai mult timp la dispoziție pentru a comunica procesul-verbal de contravenție

Un proiect de ordonanță al Ministerului de Interne prevede că amenda se va prescrie dacă în maximum două luni contravenientul nu va primi procesul-verbal de constatare.

Un proiect de ordonanță elabo-rat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru modificarea regimului juridic al contravențiilor prelungește termenul în care procesul-verbal de constatare a contravenției va fi trimis contravenientului, de la o lună la două luni, arătând că „majorarea la două luni a termenului de comunicare a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nu este de natură a aduce atingere drepturilor contravenientului, acestea fiind exercitate de la data comunicării“.
„Demersul legislativ vine în interesul statului și al comunității, contribuind la executarea sancțiunilor contravenționale și implicit la prevenirea comiterii unor astfel de fapte“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit proiectului, „executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii“, comunicarea urmând să se facă de către „organul care a aplicat sancțiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia“.
„În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii“, se arată în proiect.

Comunicare prin poștă și afișare la domiciliu

În prezent, agentul constatator trebuie să parcurgă, în termenul de o lună avut la dispoziție, două etape, respectiv comunicarea prin poștă cu aviz de primire și ulterior afișarea la domiciliul/sediul contravenientului.
Timpii de circulație se calculează din ziua depunerii trimiterii la oficiul poștal de acces. În intervalul cât corespondența se află la ofi-ciul poștal de la domiciliul/sediul contravenientului, persoana vizată este sesizată de către oficiul poștal în vederea prezentării pentru ridicarea corespondenței. Termenul de păstrare este de 10 zile lucrătoare, iar la expirare, corespondența este returnată expeditorului.
În cea de-a doua etapă „organul din care face parte agentul constatator al procesului-verbal“ transmite, cu adresă de înaintare, către instituția corespondentă de la domiciliul/sediul contravenientului în vederea dispunerii efectuării operațiunii de afișare, termen ce include redactarea corespondenței de înaintare, semnarea acesteia de către conducerea organului din care face parte agentul constatator, transmiterea corespondenței prin poșta internă. Abia ulterior se rea-lizează afișarea de către persoana căreia i-a fost repartizată solicitarea (deplasare la domiciliu/sediu, identificarea unui martor în vederea semnării procesului-verbal de afișare).
„Trebuie precizat că termenul de două luni propus este un termen maxim în care trebuie îndeplinite cele două proceduri de comunicare și este de natură a oferi agentului constatator posibilitatea îndeplinirii acestora, în condițiile în care nu are la îndemână posibilitatea refacerii procedurilor dacă acestea nu au putut fi parcurse în termen, așa cum se întâmplă în cazul procedurilor de citare și comunicare în materie procesual civilă. Necomunicarea în termen a procesului-verbal conduce la prescripția executării sancțiunii contravenționale“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Potrivit acesteia, în continuare procesele-verbale vor fi înmânate pe loc contravenienților, procedura de comunicare prin poștă și afișarea realizându-se doar în acele situații în care contravenienții nu sunt prezenți sau, deși prezenți, refuză să semneze procesul-verbal sau să ridice corespondența de la oficiul poștal, situații tot mai des întâlnite în practică, majorarea termenului de comunicare fiind complet justificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS