Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a dispus despăgubirea a trei cumpărători de drepturi litigioase cu suma de 375 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) pentru un teren de 21 ha situat în localitatea Cernica, în timp ce cumpărătorii achiziționaseră drepturile de la moștenitori cu suma 2,7 milioane de euro.
Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 de milioane de euro.
Concret, în perioada 2008-2009, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făcea parte și Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.
Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei), arată DNA.
Potrivit unor surse judiciare, în unul din dosare, Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, pentru suma de 2.713.500 de euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 de lei (peste 80 de milioane de euro).
Valentin Vișoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole și Florin Șerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13.653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său o cotă parte de 71%.
În al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Borțică și Anca Valentina Borțică au primit o despăgubire din partea ANRP de 84 de milioane de lei pentru un imobilul în suprafață de 55.390 de metri pătrați, situat în București, șoseaua Olteniței.
În al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului său, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat soluționarea cu prioritate a dosarului, motivând cu „starea de sănătate foarte șubredă“ a tatălui său și cu vârsta înaintată, atașând cererii un certificat medical, conform căruia Tudor Constantin suferea de mai multe afecțiuni.
Rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare
Procurorii au constatat că, din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare, a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare.
„În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, «comparabile» constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare. Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10, alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire“, mai susțin anchetatorii.
Ingrid Popa Mocanu: Nu am făcut nimic, sunt faptele evaluatorilor
Ingrid Popa Mocanu, fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost reținută ieri de DNA în dosarul ANRP.
„Nu am făcut nimic, sunt faptele evaluatorilor. Nu am făcut nici un prejudiciu în el“, a declarat Ingrid Popa Mocanu, la ieșirea din DNA, înainte de a fi dusă în arestul Capitalei.
Ea este acuzată de trei infracțiuni de abuz în serviciu, comise pe vremea când era vicepreședinte al Comisiei, funcție deținută în perioada 26 iunie 2008 – 6 martie 2009.
Ingrid Zaarour, fostul președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în perioada 1 octombrie 2007 – 4 februarie 2009, a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA în dosarul în care a fost reținut șeful ANI, Horia Georgescu, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii au luat o măsură preventivă mai puțin aspră având în vedere că aceasta are grave probleme de sănătate, prezentând și documente în acest sens.