• Aşa cum era de aşteptat, dosarul grec, extrem de fierbinte în aceste zile, a dus în planul al doilea unele dintre punctele agendei summitului european desfăşurat la Bruxelles în zilele de 19 şi 20 martie. Un mini-summit cu participarea Angelei Merkel, a lui François Hollande, a lui Donald Tusk, preşedintele UE, precum şi a preşedinţilor Comisiei Europene şi Eurogrupului, a reuşit să-l convingă pe premierul elen că fără reforme structurale profunde, Grecia nu are şanse să primească ajutorul financiar solicitat partenerilor săi internaţionali.
• Tsipras a promis din nou respectarea angajamentelor luate în luna februarie, trimiterea unei noi liste de reforme structurale pe care intenţionează să le pună în aplicare imediat, dar a precizat că nu va acceptă nici o măsură care ar bloca creşterea economică.
Venit la Bruxelles pentru a căuta sprijin politic din partea partenerilor Greciei din zona euro, premierul elen s-a lovit practic de un refuz, dacă nu prezintă rapid o listă mai detaliată a reformelor promise în luna februarie, în faţa miniştrilor de Finanţe ai ţărilor zonei euro, membri ai Eurogrupului. Corespondenţii permanenţi bine informaţi ai publicaţiilor „Les Echos” şi „Challenge’s” au relatat că joi noaptea, până târziu, Alexis Tsipras a încercat să-i conving pe Angela Merkel, pe François Hollande şi pe reprezentanţii instituţiilor europene de nevoia stringentă a Greciei de a primi ajutor financiar pentru a putea rambursa împrumuturile ajunse la scadenţă chiar în aceste zile. Timp de „trei ore de discuţii sincere, nemarcate de confruntări”, toţi cei prezenţi la mini-summit i-au reafirmat premierului elen cunoscută poziţie a instituţiilor europene. Tsipras s-a lovit de refuzul clar şi net al partenerilor săi, care i-au reproşat că nu-şi respectă angajamentele de a opera reforme profunde în economia greacă, multiplicând în schimb antagonismele cu comunitatea europeană, punând oprelişti experţilor europeni de a analiza situaţia conturilor ţării. Începând de joi seară orele 23.,30, până vineri dimineaţă au relatat corespondenţii de presă, liderii europeni i-au repetat lui Tsipras principiul stabilit împreună, în urmă cu o lună : fără reforme, Grecia nu primeşte bani.
Atena avea de rambursat vineri 336 milioane de euro, iar săptămâna viitoare are de rambursat 1,6 miliarde euro
François Hollande şi Angela Merkel s-au arătat nemulţumiţi de lentoarea cu care sunt făcute progresele propuse chiar de noul guvern elen. „Nimic nu s-a petrecut în ultimele săptămâni în Grecia…Este important să înceapă operarea reformelor”, a explicat Angela Merkel, recunoscând în acelaşi timp gravitatea situaţiei în care se află această ţară. Domnia să ştia foarte bine că vineri, Grecia trebuia să ramburseze 336 milioane de euro Fondului Monetar Internaţional. Ştia de asemenea că în a două săptămâna a lunii aprilie vin din urmă alte scadente la împrumuturi obţinute de guvernele anterioare de la alţi parteneri. Preşedintele Hollande a subliniat şi el că în Grecia trebuie „accelerate” reformele, iar guvernul elen să ofere toate informaţiile necesare pentru deblocarea fondurilor europene destinate Greciei.
Guvernul elen îşi ia noi angajamente, dar refuză măsuri ce ar bloca creşterea economică
Potrivit unui comunicat dat publicităţii în urmă mini-summitului, Alexis Tsipras a dat noi asigurări partenerilor europeni că va proceda la reforme structurale în economia elene, condiţie esenţială pentru a obţine finanţare europeană. El a reafirmat angajamentele luate în faţă Eurogrupului la 20 februarie, a promis că va trimite instituţiilor europene o nouă lista de reforme pe care intenţionează să le pună în aplicare dar, a subliniat el, „este clar că Grecia nu va lua nici un fel de măsură ce ar descuraja creşterea economică”. O reuniune a miniştrilor de Finanţe ai ţărilor zonei euro urmează fi organizată rapid, probabil săptămâna viitoare, pentru a se găsi o soluţie de ajutorare totuşi a Greciei pentru a face faţă scadentelor multiple de rambursare a vechilor credite. Timpul presează. Potrivit analiştilor, fuga capitalurilor se accelerează, iar din depozitele cetăţenilor greci au dispărut, într-o singură zi, miercurea trecută, peste 300 milioane de euro. În total, spun analişti ai băncii Berenberg, Atena ar avea acum nevoie de circa 2-3 miliarde de euro. Un detaliu ce a reţinut atenţia corespondenţilor de presă: Alexis Tsipras a părăsit discret reuniunea de la Bruxelles, fără o ţine o conferinţă de presă, confirmând doar în trecere, unor ziarişti, promisiunea făcută partenerilor din zona euro de a transmite rapid o nouă lista, mai completă, a reformelor pe care guvernul sau intenţionează să le pună în aplicare imediat, ceea ce a fost interpretat că guvernul sau nu este obligat să aplice măsurile de austeritate acceptate de precedentul guvern Samaras în contrapartidă cu o continuare a ajutorului financiar.