Statul Islamic a avertizat că atentatele ce au avut loc în aceste zile în Yemen sunt doar vârful icebergului, acţiuni similare urmând să fie comise în continuare în regiune.
Corespondenţii agenţiilor internaţionale de presă citaţi de presa franceză de sâmbătă semnalează o agravare serioasă a situaţiei din Yemen, unde vineri după amiază au fost comise trei atentate teroriste la Sanaa şi în nordul ţării. Ultimele cifre – potrivit cărora atentatele comise de kamikaze la moscheea Badr din sudul capitalei şi în nordul ţării, în localitatea Saada, tot într-o moschee, s-au soldat cu 142 morţi şi 351 răniţi – nu sunt definitive, a declarat Nashwan al-Atab, un responsabil al ministerului Sănătăţii din Sanaa. Printre victime se află inclusiv un înalt demnitar religios ce se află în moscheea Badr din Sanaa în momentul atacului. Aceste atentate, au declarat ziarişti locali presei străine, sunt cele mai sângeroase înregistrate în ultimii ani în Yemen. Într-un comunicat difuzat în urmă atacurilor de vineri de către Statului Islamic se afirmă că acestea „nu sunt decât vârful icebergului” şi că alte asemenea atacuri vor avea loc în perioada următoare.
Haos în întreagul Yemen
Potrivit relatărilor de la faţă locului ale corespondenţilor de presă, haosul în care se afundă în prezent Yemenul este alimentat mai ales de aşa numiţii Hutis, despre care se spune că sunt sprijiniţi de Iran, şi de extremiştii suniţi ai grupării Aqpa, duşmani declaraţi ai preşedintelui şiit Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat la Aden (sudul ţării) după ce a reuşit să scape din domiciliul forţat de la Sanaa, în care fusese plasat în ianuarie de către forţele Hutsi.
ONU Casă Albă, toate capitalele europene au condamnat ferm aceste atentate. La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale, Bernadette Meehan, a afirmat că „aceste atentate, de neconceput chiar împotriva credincioşilor musulmani în timpul slujbei religioase, nu face decât să demonstreze încă o dată descompunerea la care au ajuns aceşti terorişti şi pericolul pe care-l reprezintă nu doar pentru populaţia Yemenului, ci pentru întreagă regiune şi pentru întreagă lume”. Experţi ai ONU, care speraseră în deschiderea unui dialog pentru calmarea situaţiei în această ţară, considerată un aliat al SUA în lupta împotriva terorismului, constată acum că există riscul declanşării unui război civil.