• Presa germană şi unii lideri politici din coaliţia guvernamentală germană au avut în ultimele zile reacţii cu tentă negativă – marcate de neîncredere în voinţa acestuia de a respecta angajamentele luate – ce au alterat ambianţa în care urma să aibă loc vizita lui Tsipras la Berlin, la invitaţia personală a Angelei Merkel. Cancelarul german a dorit să discute în detaliu cu premierul grec o lista complectă a reformelor pe care guvernul sau intenţionează să le aplice în perioada următoare, condiţie obligatorie pentru a primi cât mai rapid un ajutor financiar european care să prevină intrarea Greciei în incapacitate de plata.
Corespondentul la Berlin al agenţiei Reuters, citat de cotidianul „Les Echos”, relatează că, în ultimele zile, Angela Merkel, dar şi Alexis Tsipras au încercat să confere un oarecare optimism vizitei premierului elen la Berlin, la invitaţia personală a cancelaruli.
Mini-summitul european de joia trecută de la Bruxelles, prilej cu care lideri europeni din ţările zonei euro, în primul rând Angela Merkel şi François Hollande, i-au spus clar, vreme de mai multe ore, că situaţia extrem de tensionată în relaţiile Greciei cu partenerii europeni din ultimele săptămâni nu mai poate continua şi că trebuie să ştie că nu va vedea nici un ban european cât timp nu prezintă o lista clară şi completă de reforme în Grecia şi, mai ales, nu începe aplicarea lor, s-a finalizat cu noi angajamente ale guvernului elen. În termen de zece zile, Tsipras urmează să prezinte lista cu reformele pe care le va pune în aplicare în perioada imediat următoare, după ce va fi aprobată şi de parlamentul grec până la finele lunii aprilie. Un angajament important al lui Tsipras a fost şi cel referitor la încetarea modului agresiv, mai ales din partea ministrului grec de Finanţe, Varoufakis, de a discuta cu partenerii europeni problemele legate de situaţia în care se află Grecia, în pragul incapacităţii de plata, dar în aşteptarea ajutorului european. Din surse foarte bine informate de la Bruxelles, corespondenţii ziarului „Les Echos” au aflat că, la finele discuţiilor din noaptea de joi spre vineri de la Bruxelles, între Grecia şi partenerii europeni au fost puse în cele din urmă bazele unei detensionări a relaţiilor lor şi ale unei viitoare cooperări pentru salvarea de la faliment financiar a Greciei. Pe acest fond ar fi urmat să aibă loc întâlnirea de la Berlin dintre Merkel şi premierul Tsipras. Lucrurile nu au stat chiar aşa. Potrivit corespondentului agenţiei Reuters, responsabili politici germani au afişat un oarecare scepticism în privinţa intenţiilor premierului grec. Presa germană a contribuit şi ea, duminică la alterarea ambianţei în care urma să aibă loc vizita premierului elen la Berlin. Tsipras era categorisit de „Welt am Sonntag” drept „o persoană în afară legii”, iar Merkel drept „şeriful” care face ordine în zona euro. Mai conciliantă, Merkel sublinia după mini-summitul de la Bruxelles că, la Berlin, va avea timp suficient să discute cu premierul Tsipras în detaliu planul de reforme pe care acesta intenţionează să le opereze în perioada imediat următoare, fără a avea intenţia să facă din această întâlnire un moment cheie în confruntarea dintre Atena şi creditorii săi internaţionali . Alexis Tsipras a declarat – şi el – ziarului elen „Kathimerini” că discuţiile cu cancelar nu vor avea loc „sub presiune„.
Lideri politici germani aşteaptă totuşi noi angajamente din partea lui Tsipras
Atât Merkel cât şi Alexis Tsipras au declarat că la întâlnirea lor de la Berlin nu vor divulga lista nouă de reforme la care se angajează guvernul grec, dar unii lideri ai coaliţiei guvernamentale germane au cerut insistent acest lucru. „Aştept de la premierul Tsipras să prezinte această lista cu prilejul discuţiilor pe care le va avea cu dna Cancelar…Doresc să ştiu o dată pentru totdeauna dacă Grecia este gata sau nu să se reformeze”, a declarat Thomas Oppermann, liderul grupului social-democrat din Bundestag. Nu se va întâmpla nimic în Grecia dacă nu va exista o totală transparenţă în ce priveşte voinţa de a se reforma, a mai spus Oppermann. Markus Soeder, ministrul conservator de Finanţe al Landului Bavaria, a declarat presei că „ar fi un lucru foarte bun dacă Tsipras o va putea convinge pe Merkel. Până acum Grecia a tot făcut promisiuni dar nu le-a respectat”.
Faptul că Atena solicită Germaniei despăgubiri de război a alimentat şi mai mult tensiunea dintre cele două ţări. „Bild am Sonntag”a publicat duminică un reportaj cuprinzând declaraţii ale unor supravieţuitori ai masacrului comis de nazişti în 1944 în satul grec Distomo, soldat cu 218 morţi , dar şi un sondaj de opinie potrivit căruia 71% dintre germani se opun plătirii unor despăgubiri Greciei.