3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePeste 25 000 de combatanţi străini s-au alăturat Statului Islamic şi Al-Qaida

Peste 25 000 de combatanţi străini s-au alăturat Statului Islamic şi Al-Qaida

Un raport al experţilor ONU confirmă informaţiile potrivit cărora aproximativ 22.000 de cetăţeni străini , veniţi din toată lumea, au ajuns în Siria şi Irak, incorporandu-se în grupurile teroriste ale aşa-numitului Stat Islamic sau ale ramurilor locale ale Al-Qaida.

Fluxul de combatanţi străini spre Irak şi Siria, pentru a se alătură grupurilor teroriste , a atins cote istorice, relatează corepondenti de presă aflaţi în zonă, citaţi de „Le Figaro”. Potrivit unor estimări ale ONU, la ora actuală, peste 22.000 de străiniveniţi din toată lumea – s-au alăturat forţelor Statului Islamic sau ale Al-Qaida. În urmă cu 6 luni, Consiliul de Securitate a comandat experţilor în problemele jihadismului un raport care arate numărul străinilor în doar cele două organizaţii teroriste mai sus amintite. Concluzia lor este fără apel: numărul lor este, de circa trei ani, în progres constant, cunoscând un boom spectaculos îndeosebi în ultimele luni. Numărul celor plecaţi din diverse ţări pentru a intră în rândul combatanţilor terorişti a crescut,în perioada cuprinsă între mijlocul anului 2014 şi martie a.c., cu 71%. În Irak şi Siria se concentrează cea mai mare parte a acestui fenomen. Din raport s-a aflat peste 22.000 străini au venit direct în Siria şi Irak pentru a se înrola în grupurile jihadiste ale Statului Islamic şi ale mişcării AlNostra. „Miile de combatanţi străini, detaliază raportul experţilor ONU, trăiesc şi lucrează într-o adevărată şcoală de perfecţionare pentru extremism, aşa cum a fost cazul Afganistanului, în anii 1990″. Mulţi dintre cei veniţi se găsesc acum în alte teritorii. Apropape 6.500 ar fi în Yemen, Pakistan şi Somalia. De la începutul acestui an, Libia a devenit, şi ea, una din destinaţiile preferate. Anteriror, această ţară a servit drept tabăra de antrenamente înainte de plecarea spre alte zone ale Orientului Mijlociu, dar acum se constată o inversare a fluxului.

O componentă multinaţională

În anii 1990, la grupările islamiste se alăturau străini dintr-un număr restrâns de naţionalităţi. Astăzi, remarcă experţii ONU, jihadiştii provin din circa 100 de ţări diferite. Un mare număr dintre ei provin din Maroc, Tunisia, Franţa şi Rusia. Internaţionalizarea Al-Qaida şi a filialelor sale, vizibile în special alături de Statul Islamic, dar separate în peninsula arabică, a dat naştere unei reţele multinaţionale din ce în ce mai densă cu conexiuni sociale. Combatanţii străini şi reţelele lor reprezintă, în acest moment, potrivit experţilor ONU, un pericol imediat şi pe termen lung, fără a exista o soluţie simplă pentru a soluţiona această problemă„. Raportul experţilor preconizează totuşi ONU şi axeze răspunsul pe prevenirea radicalizării. Ei deplâng inexistenţa unei cooperări internaţionale în acest subiect. În septembrie trecut, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat totuşi o rezoluţie care cere tuturor statelor penalizeze orice plecare în vederea înrolării în grupurile jihadiste, precum şi acţiunile de recrutare şi finanţare a combatanţilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS