Stéphane Bridé, de 43 de ani, este primul străin, care devenit cetăţean al Republicii Moldova prin căsătorie, accede la responsabilităţi guvernamentale în această fostă republică sovietică, informează cotidianul francez „La Tribune”. Fost auditor financiar la Ernst&Young, căsătorit cu o moldoveancă, Stéphane Bridé a obţinut cetăţenia moldavă în anul 2013. El a explicat corespondentului AFP că, la începutul anului acesta a aderat la Partidul Democrat al Moldovei (PD pro-european), care era în căutarea unui expert de origine europeană cunoscător al situaţiei din Republica Moldova, după alegerile generale din noiembrie.
Competenţele lui Bridé
Pentru presa şi oficiali din Moldova, Stéphane Bridé este o persoană care fascinează prin comportament, dar atrage interes graţie traiectoriei sale profesionale, legăturilor sale cu lumea finanţelor europene. Sosit în 1999 la Chişinău, francezul a lucrat ca auditor pentru France Telekom, apoi ca fondator al biroului local al Ernst&Young (Cabinet specializat în Audit, Consiliere în domeniul tranzacţiilor, al fiscalităţii şi Dreptului). În 2010 el fondează biroul unui alt mare cabinet de audit-Grant Thornton. La constituirea echipei guvernamentale şi exprimarea votului de încredere deputatul socialist Ion Ceban a formulat unele întrebări referitoare la dreptul moral şi juridic al lui Bridé de a ocupa funcţii importante în domeniul economiei, reamintind că, în 2013, auditul realizat de el la bănci din Republica Moldova afişa rezultate pozitive, deşi ele erau în plină criză. După cum se vede, întrebările respective au rămas fără urmări.
Bridé ia în primire o economie în criză
Pentru Stéphane Bridé numirea în guvernul Moldovei este o imensă provocare. „Iată-mă la conducerea ministerului Economiei şi vice-premier, ceea ce, pentru mine, este o schimbare fundamentală şi o provocare ieşită din comun”, a declarat el corespondentului AFP, citat de „La Tribune”. Moldova, subliniază ziarul menţionat în susţinerea afirmaţiei lui Bridé referitoare la misiunea grea pe care a primit-o acum, este o ţară mică, având 3,5 milioane de locuitori şi un PIB, în 2014, de 7,2 miliarde de euro. Este o ţară dependentă din punct de vedere istoric de Rusia. Aceasta a impus Chişinăului, după semnarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, un embargou asupra produselor agroalimentare de provenienţă moldovenească. Rusia a blocat, de asemenea, transferurile de fonduri ale muncitorilor moldoveni ce şi-au găsit de lucru în Rusia către familiile lor rămase în Moldova – o măsură cu consecinţe grave dacă avem în vedere că ele reprezentau un sfert din PIB-ul moldovean. Embargoul, toate măsurile restrictive instituite de Rusia, spun experţi locali şi europenei, ar putea arunca anul acesta economia Republicii Moldova în recesiune, cu o rată de creştere de doar 1%, după ce în 2014 atinsese 4%.