În afara gesturilor simbolice, Cuba aşteaptă cu nerăbdare un gest „esenţial” din partea SUA: să o scoată de pe lista ţărilor lumii promotoare ale terorismului. O propunere în acest sens a fost făcută de Departamentul de Stat şi aşteaptă avizul preşedintelui Obama.
Ceremonia de deschidere, de vineri seară, a Summitului Americilor, ce se desfăşoară în Panama – unde Cuba este invitată pentru prima oară – a fost marcată de un eveniment istoric. Pentru prima oară din 1956, preşedinţii SUA şi Cubei, respectiv Barack Obama şi Raul Castro, şi-au strâns mâinile în faţa şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Organizatiei Statelor Americane. Evenimentul a avut loc la patru luni de la începerea procesului de normalizare a relaţiilor americano-cubaneze, anunţat la mijlocul lunii decembrie 2014. Amândoi, în costume de culoare închisă, în mijlocul şefilor de stat prezenţi la summitul din Panama, Barack Obama şi Raul Castro au avut un schimb de cuvinte protocolar, fără a purta încă o discuţie mai amplă, substanţială, programată să aibă loc concomitent cu dezbaterile propriu-zise ale summitului. Potrivit lui Ben Rhodes, consilier prezidenţial adjunct al lui Barack Obama în probleme de securitate, întrevederea Obama-Castro şi perspectiva restabilirii relaţiilor bilaterale rupte în 1961 au eclipsat, practic, celelalte subiecte de pe ordinea de zi a summitului Americilor, aplanarea conflictului americano-cubanez fiind în acest moment de o mare importantă diplomatică, politică şi economică pentru ţările continentelor americane.
Drumul normalizării relaţiilor americano-cubaneze nu este totuşi uşor
„Pe măsură ce vom progresa în drumul spre normalizarea relaţiilor, a afirmat Barack Obama înaintea ceremoniei de deschidere a summitului Americilor, vom avea şi păreri divergente…cu Cuba în legătură cu numeroase subiecte, aşa cum este cazul în relaţiile şi cu alte state ale Americilor, inclusiv cu cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri…Dar, a subliniat preşedintele Obama, vremurile în care proiectele noastre în această emisferă porneau de la principiul că Statele Unite se pot ingera fără a fi sancţionate au trecut”.
Cum s-a ajuns la acest moment istoric
Cu excepţia unor scurte întrevederi informale, între Washington şi Havana nu au mai avut loc întâlniri oficiale tête-à-tête , de la revoluţia castristă din 1959, dar Barack Obam şi Raul Castro şi-au strâns deja mâinile la 10 decembrie 2013, la Johannesburg, cu prilejul funeraliilor lui Nelson Mandela. Negocieri „discrete” între oficiali ai Ministerelor de Externe ale SUA şi Cubei au loc de atunci sistematic, la Washington şi Havana. În ajunul summitului din Panama, Secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez au avut – într-un hotel din Panama – o întrevedere fără precedent la acest nivel din 1958. Ei au pus la punct modul de desfăşurare a procesului de normalizare a relaţiilor bilaterale. Dar, susţin surse de la Havana, în afară gesturilor simbolice, Cuba aşteaptă cu nerăbdare un gest „esenţial” din partea SUA: să o scoată de pe lista ţărilor lumii promotoare ale terorismului. O propunere în acest sens a fost deja făcută de Departamentul de Stat american şi se aşteaptă să fie cât mai rapid posibil avizată favorabil de către preşedintele Obama.