Un adversar al Uniunii Europene ar putea deveni ministru al Afacerilor Externe al Finlandei. Ipoteza nu mai este absurdă dacă avem în vedere rezultatele alegerilor legislative de duminică din această ţară. Partidul eurofob Adevăraţii Finlandezi au ajuns pe locul al doilea că număr de voturi obţinute – 17,6% – imediat după Partidul Centrului, care au obţinut 21,1% din voturi. Aceste două partide încep negocierile – care vor dura câteva săptămâni – pentru formarea unui guvern de coaliţie. Atrage însă atenţia faptul că extrema dreaptă ar urma să obţină postul de ministru de Externe, în persoana liderului acesteia, Timo Soini, precum şi cel de ministru de Finanaţe, destinat unui specialist din formaţiunea politică Adevăraţii Finlandezi.
Contra Greciei şi a imigranţilor
Timo Soini este cunoscut că foarte activ în mişcarea anti- imigranţilor dar, remarcă analişti politici locali, se exprimă într-o manieră mai puţin agresivă decât Frontul Naţional din Franţa. Ceea ce preocupă liderii de la Bruxelles, în cazul lui Soini, este fervoarea cu care cere renegocierea aderării la Uniunea Europeană, în scopul „recuperării, din puterile cedate Bruxellesului” la nivel naţional. Timo Soini critică sever extremă stânga ajunsă la putere în Grecia. „Şi noi am avut criză, din care am ieşit singuri, prin sacrificii proprii”, a subliniat Soini. În analizele făcute de presă finlandeză şi europeană după alegerile legislative de duminică este relevat faptul că inclusiv victoria Centriştilor, conduşi de Juha Sipila, are un „iz eurosceptic”, liderul acestora fiind cunoscut că mult mai puţin eurofil în comparaţie cu precedentul prim ministru finlandez, Enrico Letta.
Cazul finlandez nu este izolat
În Suedia, partidul de extremă dreapta, Democraţii suedezi, a ajuns pe locul al treilea ca număr de voturi obţinute (12,9%) la alegerile legislative din septembrie trecut, iar în Danemarca, Partidul Popular, naţionalist şi eurofob, a obţinut cele mai mare număr de voturi la alegerile europarlamentare din 25 mai anul trecut (26,6% din voturi).