11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCoaliţia anti-Statul Islamist se reuneşte, azi, la Paris

Coaliţia anti-Statul Islamist se reuneşte, azi, la Paris

Cum poate fi învins Statul islamic, strategia ce trebuie adoptată în faţă acţiunilor criminale ale jihadiştilor în Irak şi Siriasunt temele principale de pe agenda reuniunii de azi, de la Paris, a coaliţiei internaţionale condusă de SUA, ale cărei peste 4.000 de raiduri aeriene efectuate în ultimele 10 luni nu au reuşit stopeze înaintarea forţelor aşa-zisului Stat Islamic în teritoriile irakiene şi siriene.

La reuniune sunt prezenţi inclusiv premierul irakian, Haider al-Abadi, miniştri şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale. În discuţie se află metoda actuală de combatere a jihadiştilor – raiduri aeriene şi formarea de soldaţi irakieni sau antrenarea rebelilor moderaţi sirieni pentru acţiuni la sol. Raidurile aeriene s-au dovedit ineficiente în faţa „camioanelor bombă” ale jihadiştilor. În plus, eforturile de formare a unor forţe anti- teroriste nu au dat rezultatele aşteptate, ele neputând împiedică greu lovitură dată trupelor irakiene în localitatea Ramadi şi în provincia Anbar. Ocuparea acestui punct, capitala a unei provincii majoritar sunite, la 17 mai, de către forţele djihadiste, urmată de cea a localităţii Palmira în Siria, la 20 mai, sunt considerate un eşec al coaliţiei internaţionale, arătând în acelaşi timp ce forţă şi putere de rezistenţă deţin trupele jihadiste. Recent, însuşi preşedintele Barack Obama a recunoscut un „revers tactic” al forţelor antiteroriste , dar experţii militari americani nu au în vedere o schimbare a actualei strategii în trei direcţii: lovituri aeriene, formarea şi dotarea forţelor armate irakiene şi includerea militară şi politică a forţelor locale sunite.

În studiu, un plan militar

Premierul irakian a venit la Paris cu un plan militar al guvernului sau vizând eliberarea punctului strategic Ramadi. Un plan pe care doreşte -l prezinte coaliţiei internaţionale şi ceară ajutorul acesteia la aplicarea lui. Irakienii speră poată mobiliza triburile sunite, victime prioritare ale jihadiştilor, pentru recucerirea provinciei Al-Anbar. Doresc de asemenea reluarea controlului asupra miliţiilor şiite angajate în lupta pentru oprirea înaintării forţelor jihadiste. Scopul principal al Washingtonului este, însă, supunerea tuturor forţelor anti teroriste sub un control şi o conducere unică, a guvernului irakian şi a primului ministru irakian.

Forţele jihadiste continuă, în forţă, ocuparea de noi teritorii siriene

Potrivit ultimelor comunicate militare, dar şi evaluărilor Observatorului sirian asupra drepturilor omului(OSDH), luna mai a fost cea mai dură, cu consecinţele cele mai grele de la începutul acestui an până în prezent. Forţele jihadiste continuă ofensiva pentru preluarea sub control a noi teritorii siriene. O statistică a OSDH arată în primele 5 luni ale acestui an s-au înregistrat 6.657 victime, în majoritate soldaţi din forţele guvernamentale siriene şi jihadişti. În plus, statisticile respective arată , de la declanşarea conflictului, în martie 2011, au fost ucise peste 220.000 de persoane. Forţele Statului Islamic controlează deja jumătate din teritoriul Siriei şi continuă ofensiva spre sud, către frontiera cu Turcia, iar spre nord, împotriva forţelor rebele opuse guvernului de la Damasc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS