Dobânzile scăzute la depozitele bancare sunt un motiv de îngrijorare pentru tot mai mulţi români. Dobânzile practicate în sistemul bancar la economiile în lei s-au aflat şi anul acesta într-un tred descendent, influenţat de dobânda de referinţă practicată de BNR, care a atins un minim istoric de 1,75%.
D-na Radu Mihaela, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Euro Credit, ne îndeamnă să ne îndreptăm atenţia şi spre alte forme de economisire, dar în condiţii de garantare şi siguranţă.
Cum priviţi situaţia actuală legată de dobânda scăzută la economiile din bănci? Ştiu că aţi lucrat mulţi ani şi în sistemul bancar.
Aşa este, asistăm la un minim istoric pentru dobânzile bancare la economii, pe fondul reducerii dobânzii de politică monetară a BNR, dar şi ca urmare a excesului de lichiditate de pe piaţa bancară. În acest sens, băncile s-au grăbit să reducă dobânzile, atât la depozite, cât şi la credite. Şi inflaţia a ajuns la un nivel scăzut, iar reducerea TVA la alimente din luna iunie va putea crea condiţiile unei cote negative a acesteia. În acest fel, prin nivelul redus al dobânzii sunt încurajate investiţiile, iar economisirea este descurajată oarecum.
În ce măsură sunt afectaţi deponenţii din bănci de dobânzile la economii care sunt foarte scăzute, dar şi de alte comisioane care se mai reţin din bonificaţii?
În primul rând, ar trebui ca oamenii care economisesc să ştie ce dobândă efectivă vor primi încă din momentul în care depun banii. Recomandarea mea este să ştim nu numai nivelul ratei dobânzii, ci şi comisioanele şi alte taxe care se mai reţin din dobânda la economii. Ar trebui ca populaţia să aibă acces la rata reală a dobânzii la economii, nu numai la cea nominală. Calcularea unui DAE la economii, aşa cum este şi la credite.
Puteţi să ne explicaţi ce ar însemna acest DAE la economii?
Clienţii trebuie să facă un calcul în momentul în care depun banii pentru economisire la bancă. Din nivelul dobânzii, trebuie scăzute impozitul pe dobânda care este 16% şi alte comisioane care mai există (administrare cont, ridicare numerar etc.). Astfel, o dobândă de 2% pe an la economii înseamnă o dobândă reală încasată de 1,18% dacă ridicăm banii după un an (reţinând numai impozitul pe dobândă şi comisionul de ridicare numerar de 0,5%).
La Casa de Ajutor Reciproc Euro Credit afişăm un nivel al dobânzii actual de 6% pe an, ceea ce înseamnă 0,5% pe lună. Nu există comisioane, iar dobânda nu se impozitează prin Legea nr. 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc. Membrii noştri ştiu de la început că vor primi o dobândă fixă la final de an, din care nu se mai reţine nimic.
Încurajaţi populaţia să economisească?
Recomand economisirea. Este important să ştim să punem deoparte bani. Atât tinerii, cât şi pensionarii, dar şi oamenii de afaceri ar trebui să economisească o parte din venituri. Economiile ne conferă siguranţă, oportunităţi noi, dar şi un câştig, în funcţie de forma de economisire aleasă.
Ce variante alternative de economisire avem în afară de depozitele bancare?
Pentru o economisire, în condiţii de siguranţă, recomand Casele de Ajutor Reciproc, instituţii nonprofit, al căror scop este întrajutorarea membrilor. Se pot economisi şi sume mai mici, dar şi sume mai mari, care pot fi retrase oricând şi care au o bonificaţie avantajoasă, în condiţiile unui risc redus.
Ce siguranţă oferă Casele de Ajutor Reciproc? Sunt garantate sumele depuse?
Activitatea Caselor de Ajutor Reciproc este luată în evidenţă de Banca Naţională a României, iar, în plus, acestea sunt supravegheate şi de Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc sau de alte organizaţii similare.
Mai mult, de anul trecut, CAR Euro Credit are economiile membrilor garantate de către Fondul Naţional de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc, fără a exista o limită de sumă.
Cum poate un client să economisească la Euro Credit? Ce ar trebui să facă?
Este o Casă de Ajutor Reciproc deschisă şi orice persoană care se înscrie ca membru, salariat sau pensionar, poate să economisească o sumă de bani, lunar sau opţional, sub formă de fond social.
Casa de Ajutor Reciproc Euro Credit – economisire şi finanţare socială
Strada Theodor Aman, nr. 5, bl. 73, sc.2, parter, Craiova, Dolj (zona English Parc)
Tel. contact – 0351.807.808
www.euro-credit-ifn.ro