5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateŞi-a început activitatea, la Shanghai, Banca de Dezvoltare a BRICS

Şi-a început activitatea, la Shanghai, Banca de Dezvoltare a BRICS

Dotată cu un capital estimat la 100 miliarde de dolari, banca BRICS, cu sediul la Shanghai, va finanţa, începând din 2016, lucrări de infrastructură şi proiecte de dezvoltare durabilă . „Nouă Banca de Dezvoltare”, conform siglei în engleză, se prezintă că o alternativă la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional. Dar, au explicat experţi BRICS, prin crerea acestui nou instrument financiar, marile ţări emergente doresc ” să scape de condiţionalitățile” impuse de cele două instituţii de la Washington.

Noua bancă de dezvoltare, fondată de ţările membre ale grupului BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – şi-a început activitatea marţi, 21 iulie, la Shanghai, informează China Nouă, citată de „Les Echos”. Ea va fi prezidată de indianul Kundapur Vaman Kamath, preşedinte al ICI Bank Ltd. din India. Ţările membre ale BRICS, grup care reprezintă 40% din populaţia planetei şi o cincime din economia mondială cu un PIB total de 17 000 miliarde de dolari), au decis crearea propriei bănci de dezvoltare anul trecut, în cadrul unei reuniuni ce s-a desfăşurat la Fortaleza, în Brazilia. Deschiderea ei a fost oficializată la 8 iulie, în cadrul unui summit BRICS la Ufa, în Rusia, sub egida lui Vladimir Puţin. „Nouă Banca de Dezvoltare”, conform siglei în engleză, se prezintă ca o alternativă la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional, instituţii cu sediul la Washington. Oficial, această bancă va fi un fel de copie a Băncii Mondial şi a FMI, în relaţii cu aceste instituţii.

Nu, subliniază oficiali ai băncii, nu este vorba de o banca rivală instituţiilor de la Washington. Prin crearea acestui nou instrument financiar, s-a explicat la summitul de la Ufa, marile ţări emergente doresc ” să scape de condiţionalităţile” impuse de cele două instituţii de la Washington. Este, practic – susţin experţi ai BRICS citaţi de analişti de la „Les Echos”- o reacţie la lentoarea reformării instituţiilor financiare internaţionale şi o încercare de ieşire de sub tutela europeană şi nord-americană. Banca BRICS va fi dotată cu un capital de 100 miliarde de dolari şi va avea misiunea de a finanţa lucrări de infrastructură şi proiecte de dezvoltare durabilă în ţările membre începând din primul trimestru al anului 2016. Paralel a fost creat un fond comun de rezervă de schimb, în valoare de 100 miliarde de dolari. China contribuie cu 41 miliarde de dolari, Brazilia, India şi Rusia cu câte 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud cu 5 miliarde de euro.

China a prezidat, de asemenea, lansarea BAII

În calitatea să de a două economie mondială, China a prezidat, la sfârşitul lunii trecute, lansarea unei alte instituţii financiare multilaterale, respectiv Banca asiatică de investiţii în infrastructuri(BAII). Fondatoare sunt 50 de state, din care circa 20 sunt ţări occidentale cum ar fi Franţa, Germania, Marea Britanie. Şi la această bancă, China este principalul contributor, cu 30% din capital. De precizat că SUA şi Japonia nu fac parte din această instituție financiară asiatică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS