16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Ştrandurile, piscinele, bazinele de înot, verificate de ANPC. Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli

Ştrandurile, piscinele, bazinele de înot, verificate de ANPC. Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamente de agrement, în parcurile de distracţie, debarcadere etc.

Au fost verificate 442 de puncte de lucru ale operatorilor economici constatându-se abateri la 220 ( 50%).
Au fost aplicate 91 amenzi contravenţionale în valoare totală de 336.400 lei şi 155 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor;
S-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului la 38 operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate.

Principalele abateri constatate:
– lipsa bară de susţinere de jur– împrejurul bazinului;
– lipsa inscripţionării sau inscripţionarea ştearsă a adâncimii piscinei;
– lipsa recomandărilor şi avertismente privind eventuale riscuri;
– neafişarea listei tarifelor într-o formă lizibilă, la loc vizibil şi fără echivoc;
– neafişarea într-un loc vizibil a regulamentului de funcţionare a sălii de sport (bowling) sau cel puţin a unui anunţ care să conţină un minim de informaţii cu privire la echipamentul obligatoriu pentru accesul în sala, modul de utilizare, măsuri de securitate, riscuri previzibile.
– echipamente de agrement destinate copiilor (castel gonflabil, bile mergătoare pe apă, maşinuţe electrice, bărcuţe electrice, trambulină), la care s-a constatat că nu erau inscripţionate, individual, cu datele de identificare a importatorului în Uniunea Europeană (erau fabricate în China), cu principalele caracteristici tehnice, limita de vârstă, de greutate, număr maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE.
– lipsa dovezilor dezinfectării obiectelor de joacă pentru copii; se comercializau diverse produse, deşi operatorul nu deţineau autorizaţie pentru această activitate.
– lipsa regulamentelor de funcţionare, lipsa panourilor de avertizare şi a modului de utilizare a echipamentelor.
Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC a spus că modalitatea de petrecere a timpului liber trebuie să respecte câteva reguli clare. „Noi, consumatorii trebuie să ţinem cont de regulamentele de funcţionare, de indicaţiile cu privire la limita de vârstă, greutate, de numărul maxim de utilizatori, de modul de utilizare, dar şi de măsurile de securitate şi de riscurile previzibile. Ne dorim că puţinul timp liber de care dispunem să fie unul petrecut în siguranţă alături de cei dragi”, a spus Marius Alexandru Dunca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS