Un „hop” va fi miercuri, când în Budestagul german va fi suspus votului noul plan de ajutorare a Greciei, căruia i se opun nu puţini dintre deputaţii propriului partid al lui Merkel, UCD. Cel mai mare semn de întrebare apare în legătură cu faptul că FMI , deşi a apreciat pozitiv ultimele rezultate ale negocierilor cu Atena, continuă să condiţioneze participarea la finanțarea noului plan de ajutorare a Greciei de măsuri ale europenilor care să uşureze într-un fel povara datoriei elene. Berlinul nu cedează şi comunica Fondului că astfel de facilităţi nu sunt prevăzute în Dreptul european.
„Există o anumită speranţa” că cel de-al treilea plan de ajutorare a Greciei cu cele 86 miliarde de euro, adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro, va permite soluţionarea problemei elene, a declarat Angela Merkel la postul german de televiziune ZDF. ” Ceea ce am constatat noi între prima şedinţa excepţională a Bundestagului, din 17 iulie, consacrată adoptării principiului acordării unui nou ajutor Greciei, şi rezultatul negocierilor dintre Atena şi creditorii săi din11 august, a subliniat Cancelarul, este că guvernul elen a lucrat într-o manieră total diferită faţă de lunile precedente„…”Guvernul premierului Alexis Tsipras a înţeles că ţara sa nu poate să se redreseze dacă nu se angajează cu adevărat la operarea de reforme”. Angela Merkel a insistat însă asupra „numeroaselor etape” prin care va trebui să treacă Grecia în aplicarea catalogului „foarte scrupulos de reforme la care s-a angajat pentru a beneficia de oxigen financiar”. „Sunt necesare noi reforme dificile dacă se doreşte a vedea lumina la capătul tunelului”, a insistat Merkel.
O misiune deloc uşoară: convingerea Bundestagului
Analişti politici ce au urmărit evoluţia dificilului dosar elen au , se pare, dubii că acest nou climat creat în ultimele saptămâni în relaţiile Greciei cu creditorii, în special cu Berlinul, ar putea dura multă vreme. Angela Merkel va tatona foarte curând terenul. Miercuri, Bundestagul german urmează să se pronunţe asupra noului plan de ajutorare a Greciei. Deşi există sondaje conform cărora el va fi aprobat, un semn de întrebare există în privinţa numărului celor care se vor opune planului în chiar partidul lui Merkel, UCD. În iulie, 65 de deputaţi s-au pronunţat împotriva negocierilor asupra planului de ajutorare a Greciei. O problemă cu care Merkel se va confrunta în Bundestag va fi și cea a participării – încă neclare – a FMI la finanţarea planului negociat cu Grecia. Fondul a anunţat că în această chestiune se va pronunţa abia în toamnă, continuând să repete că participarea sa este condiţionată de o „uşurare” a poverii datoriei elene. Nici Berlinul nu cedează. Wolfgang Schauble a reamintit într-un interviu pentru „Deutsche Welle” că o anulare, reducere sau alte facilităţi la rambursarea datoriilor nu figurează în Dreptul european. Dispunem, a adăugat el, doar de o marjă redusă de manevră, respectiv prelungirea termenelor de rambursare dar care „nu este foarte importantă„.