Se simt din ce în ce mai pronunţat efectele scăderii cererii în China, al doilea consumator de ţiţei din lume, şi ale perspectivei revenirii pe pieţe a petrolului iranian.
Cutremur pe piaţa petrolului. Aurul negru a ajuns luni la New York , pentru prima oară în ultimii 6 ani, la 38,24 de dolari barilul. La Londra, barilul la sortimentul Brent a pierdut 2,80 dolari, ajungând la 42,69 de dolari. Tot luni, pieţele financiare asiatice au avut o „zi neagră”, reamintind de tragicele ore ale crizei din 2008.
Bursa din Shanghai a pierdut 8,5%, indicele francez CAC 40 a pierdut 5,35%, sub influenţa încetinirii creşterii economiei chineze, al doilea consumator de petrol din lume, după Statele Unite. „Les Echos”, citând corespondenţii agenţiilor internaţionale de presă aflaţi în zonă, consideră că aceasta este una din problemele-cheie în prăbuşirea preţului la petrol şi la alte materii prime. Unii experţi prognozează scăderea în continuare a preţului petrolului cu până la 10 dolari la baril. Temeri serioase provoacă şi perspectiva intrării pe piaţa mondială a unui aflux de petrol iranian, după ridicarea sancţiunilor decise de recentul acord internaţional privind programul nuclear al Teheranului. Luni, îngrijorarea experţilor în domeniu s-a accentuat şi mai mult în urma unei declaraţii a ministrului iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh, în care anunţa că producţia de petrol a ţării sale „va creşte cu orice preţ”. Îndată ce sancţiunile împotriva Teheranului vor fi suspendate, prevăd unii analişti, oferta pe piaţa mondială ar putea creşte cu cel puţin 1 milion de barili de petrol pe zi, adugându-se la producţia OPEP care în acest moment este de 32 miliarde de barili pe zi.