Creditorii au acceptat reducerea datoriei Kievului cu 20%. Moscova a refuzat însă să participe la restructurarea acelei părţi din datoria Ucrainei pe care o are faţă de Gazprom.
La capătul a cinci luni de negocieri, Kievul a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii săi privind o „vitală restructurare” a datoriei ucrainene. Graţie acestui acord, subliniază analişti economici dela „Les Echos”, Ucraina, lovită de conflictul militar împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul ţării şi, ca urmare, de o gravă criză economică, ar putea evita intrarea în incapacitate de plată şi nerespectarea angajamentelor luate faţă de Fondul Monetar Internaţional pentru derularea ajutorului internaţional promis, în valoare de 40 miliarde de dolari. Experţi ucraineni au precizat că acest ajutor este absolut necesar pentru readucerea la linia de plutire a unei economii al cărei PIB s-a diminuat, în al doilea trimestru al acestui an, cu 14,7%.
Prelungirea termenelor de rambursare, propusă de FMI
Surse apropiate negociatorilor relateză că discuţiile – forţe tensionate – s-au derulat vreme de aproape jumătate de an şi ele au vizat restructurarea unei datorii de 19 miliarde de dolari, alte 29 miliarde fiind datorate Rusiei, respectiv Gazprom, sumă ce nu a intrat pe agenda negocierilor. Moscova a precizat din capul locului că nu va participa la restructurarea datoriei Ucrainei care, oricum, are nevoie de aprobarea a 75% dintre creditori. Negocierile pentru cele 19 miliarde datorate altor creditori decât Rusia au fost purtate de un Comitet al creditorilor, condus de fondul american Franklin Templeton Investments. Acordul realizat miercuri, la Kiev, prevede ştergerea a 20% din datoria de aproape 19 miliarde de dolari, reprezentând 3,6 miliarde de dolari. Această prevedere este însoţită de o uşoară creştere a dobânzii, de la 7,2%, la 7,75%, dar şi de o prelungire cu 4 ani a a termenului de rambursare. Surse apropiate negociatorilor, citate de „Les Echos”, reamintesc însă că solicitarea iniţială a Kievului a fost reducerea datoriei cu 40%, dar cifra la care s-a ajuns, de 20%, este oricum mai bună decât oferta creditorilor, de 5-10%. Un alt avantaj pentru partea ucraineană: va putea suspenda plata dobânzii în cazul în care creşterea economică este mai mică de 3%, dar va fi majorată în cazul unei creşteri economice ce depăşeşte această limita.