-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateEgalitate de şanse şi acces pe piaţa muncii prin P.R.A.C.T.I.C.

Egalitate de şanse şi acces pe piaţa muncii prin P.R.A.C.T.I.C.

Consorţiul European pentru Calitate în Formare a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, Conferinţa Regională „Egalitate de şanse și acces pe piaţa muncii“. Pe parcursul a două zile, experți şi antreprenori în industria turismului din ţară şi din străinătate au participat la discuţii şi ateliere de lucru în cadrul cărora au fost dezbătute teme precum formarea profesională şi egalitatea de şansă, calitate şi sisteme de inovare în formarea profesională în industria turismului. Conferinţa face parte din proiectul P.R.A.C.T.I.C. „P(rogram) de R(eintegrare) A(ctivă) şi C(apacitare) în T(urism), I(nformare) şi C(onsiliere)“, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6, „Promovarea incluziunii sociale“, Domeniul Major de Intervenție 6.2., „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii“.

Un partener olandez şi şase organizaţii din ţară

Scopul conferinţei a fost acela de a stimula conştientizarea asupra necesităţii şi responsabilităţii de a crea oportunităţi de angajare pentru persoanele care aparţin unor grupuri defavorizate. Iulia Tatomir, responsabil comunicare în cadrul proiectului, a menţionat că 760 de persoane din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Bucureşti-Ilfov şi Prahova, care aparţin unor grupuri vulnerabile (persoane de etnie romă, cu dizabilităţi sau persoane care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului), vor beneficia de aceste oportunităţi. Proiectul este implementat în parteneriat cu şase organizaţii din ţară şi un partener olandez.
„Proiectul P.R.A.C.T.I.C. a rezultat în urma unui proces de consultare cu partenerul olandez, care a demarat încă din 2010 şi care a avut la bază o analiză a oportunităţilor de dezvoltare din regiunile implicate în proiect“, a declarat Cristina Păsătoiu, preşedintele Centrului pentru Asistenţă Tehnică MARBICONSULT SRL, partener în proiect şi unul dintre iniţiatorii ideii care a stat la baza acestuia. „Cum industria turismului este considerată unul dintre domeniile cu cel mai ridicat potenţial de dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, la rândul nostru am abordat această oportunitate şi am identificat o evoluţie a industriei turismului şi a calităţii serviciilor solicitate de clienţi care vin cu pretenţii tot mai mari, mai ales în ceea ce priveşte serviciile oferite prin resursele umane din domeniu“, a adăugat Cristina Păsătoiu.
În cadrul proiectului sunt prevăzute programe de calificare pentru cele 760 de persoane din grupul-ţintă şi programe de perfecţionare şi dezvoltare a unor structuri inovative pentru implementarea programelor de formare la locul de muncă. Este vorba despre reţeaua mentorilor de practică şi reţeaua instituţiilor acreditate. Aceasta din urmă presupune atragerea instituţiilor şi companiilor din domeniu prin dezvoltarea, la nivelul acestora, a unor centre de formare şi practică, precum şi a unor instructori din rândul angajaţilor companiilor, perfecţionaţi pentru a obţine calitatea de „instructor preparator formare“ şi pentru a putea furniza pe viitor programe de formare la locul de muncă

Reprezentanţi din Olanda şi Marea Britanie, prezenţi la eveniment

Guus Morjan, expert în politici de educaţie, reprezentant al partenerului olandez Endurance Ltd., a declarat în cadrul conferinţei că „unul dintre factorii succesului în Olanda este că avem un sistem foarte bun de instruire, care ne ajută să ţinem sub control şomajul. Cheia este colaborarea între actorii sociali din industrie, sindicate şi angajatori şi mediul educaţional. Ne-am alăturat acestui proiect cu toată experienţa noastră în oferirea de servicii de instruire pentru tineri şi pentru persoane angajate în acest domeniu“.
Prezentă la evenimentul de săptămâna trecută a fost şi Jane Roxworthy, director executiv People 1st, Marea Britanie, ONG care se ocupă cu servicii de instruire a persoanelor din domeniul turismului şi al ospitalităţii. „Proiectul este foarte asemănător cu academiile de training dezvoltate de ONG-ul nostru în Marea Britanie, astfel că sperăm să aducem un aport în acest proiect prin experienţa noastră. Unul dintre programele cu care noi ne mândrim este programul de ucenicie la locul de muncă, în cadrul căruia lucrăm alături de angajatori pentru a dezvolta programe de formare. Abia aşteptăm să lucrăm şi în cadrul PRACTIC 2 pentru a crea soluţii bazate pe cele mai bune practici“.
Preşedintele Asociaţiei Împreună pentru Tine, Cătălin Băncilă, cu o experienţă de șapte ani în domeniul asistenţei sociale, a menţionat că proiectul a avut un ecou foarte bun în judeţul Prahova, unde a fost înfiinţat un centru de incluziune socială şi formare profesională în turism şi unde există deja cerere pentru următorul program: „Este mare nevoie de formare în acest domeniu şi suntem încrezători că împreună cu partenerii vom putea oferi cele mai bune servicii. Am fost bucuros că putem interveni în acest mediu al persoanelor defavorizate şi că le putem introduce în câmpul muncii, într-un domeniu atât de frumos“.
Proiectul P.R.A.C.T.I.C. este implementat de către Consorțiul European pentru Calitate în Formare care reunește Centrul pentru Inovare și Dezvoltare în Turism, SC CRISTFLOR CONSTRUCT SRL, Asociația Smart Youth, Centrul pentru Formare Profesională, SC DAG IMPEX SRL, Asociația Împreună pentru Tine, Centrul pentru Asistență Tehnică în Dezvoltare, SC MARBICONSULT SRL, Endurance Ltd. (Olanda) și Institutul pentru Politici de Dezvoltare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS