„Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți“, de Salman Rushdie
Editura Polirom
Cartea e o fantezie, un basm strălucitor. Într-o dimineață, grădinarul newyorkez Geronimo descoperă uluit că nu mai poate atinge pământul, că a început să leviteze. Jimmy Kapoor, un tânăr contabil ce-și dorește să devină autor de romane grafice, e vizitat în miez de noapte de figura fantastică a unui supererou imaginat chiar de el. Tânăra mondenă Teresa Saca dobândește puterea de a lansa fulgere ucigătoare și o folosește din plin. Toate astea se întâmplă după o furtună devastatoare, care mătură Coasta de Est a Americii și deschide porțile ce leagă lumea oamenilor de cea a basmelor, de Tărâmul Fermecat. Astfel se prefigurează un nemaivăzut Război al Lumilor, o luptă între jinnii întunecați din lumea de sus și ființele umane, aparent neputincioase, de pe pământ.
„Istoria este neîndurătoare cu cei pe care îi abandonează și poate fi la fel de neîndurătoare și cu cei care o scriu“, nota Salman Rushdie, autorul romanului.
„În vârtejul de povești întrețesute în roman, Rushdie aduce la viață un întreg univers de jinni ce se strecoară prin timp și spațiu, se amestecă în viețile oamenilor ca și cum de-abia ar fi scăpat dintr-un prizonierat de douăzeci de ani într-o lampă… «Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți» transpune bătăliile sângeroase din ultimele decenii ale istoriei noastre într-un joc grotesc, de benzi desenate, cu jinni războinici care lansează fulgere, cu transmutații mistice și vrăji de luptă versificate“, se puncta în The Washington Post, în vreme ce The Guardian titra: „Cartea lui Salman Rushdie este o fantezie, un basm, dar și o reflecție sclipitoare și o meditație gravă asupra opțiunilor și zbaterilor la care e supusă viața noastră pe această lume“.