Există anumite momente în viața fiecărui om în care este nevoie să apeleze la o sumă de bani consistentă care să îl ajute să rezolve o situație ce nu îi dă pace: poate fi vorba de o problemă de sănătate, de o investiție importantă, cum ar fi o mașină sau o locuință, sau, pur și simplu, persoana respectivă dorește să își satisfacă un capriciu, cum ar fi plecarea într-o călătorie. Însă, indiferent de motiv, modalitatea ideală de a obține suma respectivă de bani este apelarea la propriile economii. În acest caz, un rol important îl au Casele de Ajutor Reciproc, la care românii apelează cu încredere dinainte de 1989. Despre importanța economisirii și modalitățile prin care ne putem crește economiile devenind membru CAR ne vorbește, într-un interviu, Mihai Roşculeasa, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc ACCES.
Care este motivul pentru care oamenii ar trebui să apeleze la o Casă de Ajutor Reciproc și nu la altă societate de economisire?
Casa de Ajutor Reciproc ACCES oferă, mai întâi de toate, un avantaj pe care membrii săi îl apreciază întotdeauna: dobânda de 6% pe an. Este o dobândă mult mai mare decât ce oferă alte societăți de economisire, iar acest lucru este realizat din dorința de a încuraja oamenii să economisească, iar în timp, economiile lor să crească. Spre deosebire de băncile care sunt instituții comerciale, noi reprezentăm o organizaţie nonprofit. Dobânda oferită de noi nu este impozitată, conform art. 8 din Legea nr.122/1996, care face ca fondurile sociale să nu fie impozitate. De asemenea, noi funcționăm după principiul potrivit căruia tot excedentul, adică „profitul“, este redistribuit către membrii CAR. Desigur că, pe lângă această dobândă de 6% care este oferită membrilor, o parte din excedent este distribuită către fondul de risc intern, în rezervele statutare sau către resursele interne ale CAR-ului. Pe când băncile au alt stil de funcționare. Ele folosesc sumele din depozitele bancare pentru a oferi credite, iar diferența de dobândă percepută reprezintă marja de profit a băncii.
Primul pas spre economisire: schimbarea mentalității
Care este primul pas pentru a deveni membru CAR ACCES și a depune economiile într-un fond social?
Primul pas este schimbarea mentalității. Oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea de a fi chibzuiți și de a pune, treptat, bani deoparte. Apoi, este nevoie ca ei să vină la sediul casei noastre, care este destul de simplu de găsit, fiind situat într-o zonă centrală. Aici, după ce persoana va primi toate lămuririle cu privire la ce înseamnă să fii membru al unei Case de Ajutor Reciproc și care sunt avantajele de care va beneficia va trebui să completeze un formular și să achite o sumă de 30 de lei, ca aport la capitalul organizației. Odată devenită membru, persoana respectivă poate să depună orice sumă dorește în fondul social. Întotdeauna la sediul CAR ACCES sunt persoane disponibile care să stea de vorbă cu cei interesați și să le ofere toate detaliile cu privire la orice aspect îi preocupă pe viitorii membri. Noi nu apelăm la abordarea persoanelor prin telefon sau alte asemenea metode, ci preferăm discuțiile față în față pentru ca totul să fie foarte clar.
Există o condiționare din punct de vedere al perioadei în care banii ar trebui depuși în fondurile sociale de către membri?
Tocmai pentru ca oamenii să nu simtă că le este îngrădită libertatea, am ales să le oferim mai multe opțiuni. Pe de-o parte există fondurile lunare care presupun depunerea unei sume între 20 şi 500 de lei și fondurile sociale opţionale, care reprezintă sumele de peste 500 de lei şi care nu trebuie depuse periodic. Membrul poate veni să depună o sumă în fondul social, ocazional, oricând doreşte sau are posibilitatea de a face acest lucru. Dobânda este la fel în cazul ambelor tipuri de opțiuni privind fondurile sociale.
De ce este atât de important să economisim?
Economisirea este un principiu de bază al vieții fiecărei persoane. Noi credem că oamenii trebuie să îşi creeze obiceiul de a economisi, din vreme, chiar şi sume mici. Este important să se deschidă un cont la o bancă sau un fond la o casă de ajutor reciproc, pentru ca economisirea să devină mult mai uşoară. Ulterior, economiile pot fi folosite pentru îndeplinirea unor obiective sau pentru rezolvarea unor nevoi urgente. Să luăm, spre exemplu, un cuplu de tineri. Aceștia sunt apți de muncă și câștigă o anumită sumă de bani pentru activitatea pe care o desfășoară. La început, acest lucru este suficient pentru ca ei să fie mulțumiți. Dar odată cu trecerea timpului, apar alte nevoi mai complexe de care starea generală de mulțumire depinde, și anume: vor să se mute împreună, iar acest lucru implică o serie de cheltuieli. Apoi, urmează căsătoria, care, la fel, este un eveniment destul de costisitor. După ceva timp, apare și un copil, în a cărui educație trebuie investit și lista cheltuielilor poate continua. Pe măsură ce timpul trece, nevoile cresc și ele, iar pentru ca acestea să poată fi satisfăcute este nevoie de economii.
Care sunt dezavantajele refuzului de a încredința economiile unei instituții care să se ocupe de gestionarea lor și alegerea opțiunii de a-i păstra, pur și simplu, acasă?
Alegerea de a nu depune economiile într-un fond social sau un cont bancar ne poate costa scump. Dezavantajele sunt multiple. În primul rând, oamenii sunt tentați mult mai ușor să cheltuiască banii care ar trebui să reprezinte economiile. În al doilea rând, aceștia se pot devaloriza. Nu există dobândă care să crească valoarea sumei economisite, așa cum se întâmplă în cazul CAR-urilor. Totodată, banii respectivi nu sunt deloc în siguranță, iar vestea că o persoană are o sumă importantă chiar în propria locuință, de exemplu, poate face ca ea să devină ținta unor hoți.
Vrem să ajungem la 1.000 de membri
Care este profilul membrului CAR ACESS IFN și cum pot fi atrași noi membri?
La CAR ACESS, oamenii nu reprezintă doar un simplu client sau un număr de cont într-un calculator. Membrii noștri sunt persoane care sunt preocupate de ce înseamnă viitorul lor, dar și al persoanelor apropiate lor. Sunt, de regulă, oameni cu vârste de peste 40 de ani, pe care experiența de viață i-a învățat cât de important este să economisești din timp. Însă, recent, a crescut și numărul tinerilor care au început să conștientizeze importanța unui fond de economii, probabil din cauza lipsei unei siguranțe în ceea ce privește ziua de mâine. De asemenea, cei cu care colaborăm sunt persoane care se documentează temeinic înainte de a deveni membri. Noi le punem la dispoziție toate actele necesare pentru a-i asigura că economiile lor sunt păstrate în siguranță. Credem că transparența este un criteriu esențial atunci când vine vorba de instituțiile care lucrează cu bani. În momentul de față, avem 708 membri, iar până la sfârșitul acestui an ne propunem să creștem numărul lor până la 1.000. Iar în ceea ce privește noii membri, aceștia spun că au încredere în noi datorită recomandărilor pe care le-au primit de la cei din jurul lor. Este foarte important să oferi economiile unei instituții în care ai încredere.
Cum ne dăm seama că banii depuși în fondurile sociale CAR ACESS sunt în siguranță?
Avem un acord stabilit cu Fondul Naţional de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc, iar sumele pe care le oferim sunt garantate în totalitate. Lucrurile funcționează astfel: toate împrumuturile se acordă doar cu condiţia existenţei unor giranți. Orice sumă care nu poate fi achitată de membru sau de către girantul său se compensează cu sume care provin din fondul de risc şi din rezervele CAR-ului. Iar dacă se întâmplă ca CAR-ul să nu poată achita fondurile sociale către membrii săi, Fondul Național de Garantare prin schema de întrajutorare financiară a CAR se ocupă, în termen de o lună, de achitarea sumelor integrale.
Care sunt planurile CAR ACESS de anul acesta?
În primul rând, ținem să precizăm că dobânda de 6% va fi păstrată pe toată perioada acestui an. De asemenea, precizăm că ne vom concentra atenția către proiecte care au ca scop încurajarea omenilor cu venituri salariale să devină membri ai CAR ACESS, în special a tinerilor. Vom încerca să le explicăm multiplele avantaje pe care le implică un fond social de economii și cum le poate influența acest lucru într-o manieră pozitivă viitorul. Vom trece foarte curând la implementarea unui proiect, prin care vom informa fiecare salariat sau pensionar ce obține venituri de natură salarială, proiect ce va oferi posibilitatea fiecărei persoane să realizeze economii, după principiul: „întâi economisește, apoi cheltuiește“. Invităm viitorii membri să vină și să afle mai multe de la sediul nostru situat în Craiova, pe strada Mihail Kogălniceanu, la parterul blocului 97 A, vizavi de Casa de Pensii, sau apelând la numărul 0351. 46.20.20.
Oana Voinic