În ultimii cinci ani, organizațiile teroriste au dus la capăt 23.000 de atentate care s-au soldat cu moartea a 80.000 de oameni, pe tot globul. Din acest motiv, România şi Spania au lansat ideea unei Curţii Internaţionale împotriva Terorismului, informează Digi 24. Dacă iniţiativa va prinde contur, 15 magistraţi ar urma să-i judece pe cei care comit atacuri teroriste. În plus, ar încerca să rezolve şi problema de comunicare dintre statele care nu colaborează în acest domeniu.
Înfiinţarea Curţii Internaţionale împotriva Terorismului este absolut necesară, spun diplomaţii care au iniţiat acest proiect. De la începutul acestui an, au fost înregistrate în medie trei atentate pe zi. Ambasadorul Bogdan Aurescu, iniţiatorul proiectului, susţine că legislaţia internaţională are mari lipsuri în a combate terorismul şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili.
„În zilele noastre, nu există niciun mecanism care să reglementeze o situaţie în care un stat nu răspunde, de exemplu, la cererile de cooperare internaţională în domeniul penal. O altă situaţie este atunci când un act terorist are loc pe teritoriul unui stat ale cărui autorităţi nu sunt pregătite să facă faţă unei astfel de situaţii sau când statele nu vor să colaboreze în acest domeniu”, a spus fostul ministru de externe Bogdan Aurescu.
Spania, ţara în care în 2004 au murit 194 de oameni după ce mai multe bombe au explodat în patru trenuri, susţine proiectul.
„Terorismul este, fără îndoială, una dintre crimele atroce împotriva omenirii. Din acest motiv, guvernul meu a decis de la început să sprijine iniţiativa româno-spaniolă de a crea o Curte Internaţională împotriva Terorismului”, a declarat Ramiro Fernandez-Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti.