Lungmetrajul „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, a câștigat Marele premiu al celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), în cadrul unei gale ce a avut loc sâmbătă la Cinema Elvira Popescu din Capitală. Forța artistică a poveștii, care a reușit să depășească prin mesajul ei granițele spațiale și temporale, vorbind despre drame ale actualității, au afirmat membrii juriului în motivarea lor pentru alegerea câștigătorului marelui premiu, notează Agerpres. Prezent pe toată perioada festivalului la București, regizorul Rafi Pitts a mulțumit pentru premiu atât juriului și echipei cu care a lucrat la realizarea filmului, cât și scenaristului Răzvan Rădulescu.
„Soy Nero” spune povestea lui Nero, un mexican deportat, care se întoarce ilegal în SUA în căutarea propriei identități. El se înrolează în armată prin programul „green card”, căutând o scurtătură către cetățenia americană.
Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câștigat de „L’avenir”, regizat de Mia Hansen-Love. Distincția a fost acordată pentru „umorul rafinat cu care este tratată problema apăsătoare prin care trece o femeie”, potrivit motivației juriului.
La categoria cel mai bun scenariu, premiu a fost acordat producției din Bosnia Herțegovina „Death in Sarajevo”, regizor și co-scenarist Danis Tranovic, pentru „modul strălucit în care combină realitatea contemporană cu reflecțiile emoționante asupra trecutului”. Filmul „The Boss’s Daughter”, cu regia și scenariul semnat de Olivier Loustau, a obținut o Mențiune specială din partea juriului.
La ediția din acest an a BIFF, juriul secțiunii principale a fost prezidat de Marie Pierre Duhamel Muller și i-a mai avut în componență pe Elena Cristodoulidou, Enrico Vannuci, Gabriel Dettre și Cristian Tudor Popescu.
Premiul criticii, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, a fost acordat peliculei „A Dragon Arrives”, regizat de Mani Haghighi. Premiul a fost acordat „pentru că arată o altă față a cinematografiei iraniene și combină foarte ingenios mai multe genuri — film noir, documentar, fantasy”, potrivit motivației juriului. Juriului criticii i-a avut în componență pe criticul de film Magda Mihăilescu, Ruxandra Grecu și Florentina Ciuvercă.
La finalul ceremoniei de premiere, Dana Dimitriu Chelba, inițiatoarea festivalului, a afirmat că este mulțumită de selecția care a fost făcută pentru festival și, chiar dacă festivalul s-a desfășurat doar în două săli, „lucrurile au mers bine”.
„Selecția acestui festival a fost întotdeauna o selecție de filme bune, eu mă mândresc cu acest lucru, și continuă să fie o selecție de filme bune. Festivalul a avut în plus anul acesta două secțiuni și filme poate mai europene decât în celelalte selecții anterioare”, a declarat Dana Dimitriu Chelba, pentru AGERPRES, precizând organizatorii au avut ceva greutăți în organizarea festivalului în doar două săli, cea de la Elvira Popescu și sala de la Muzeul Țăranului Român.
Festivalului Internațional de Film București (BIFF) se desfășoară în perioada 18-24 aprilie. În ultima zi a evenimentului vor fi prezentate o serie de reluări, cărora li se alătură și „Retribution”, o peliculă care a fost cerută insistent de public pentru a fi reprogramată, potrivit Danei Dimitriu Chelba. Organizat de Fundația Charta, BIFF se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.