1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul sănătății, la proiecția documentarului „Rețeaua“: Oamenii din sistem sunt extraordinari

Ministrul sănătății, la proiecția documentarului „Rețeaua“: Oamenii din sistem sunt extraordinari

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății (FOTO: digi24.ro)
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății (FOTO: digi24.ro)

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri seară, după proiecția documentarului „Rețeaua“, care prezintă un sistem alternativ, inițiat de acesta, de aducere în țară a citostaticelor inaccesibile românilor, că pentru el „filmul“ continuă, numai că, de data aceasta, este unul „suprarealist“. Documentarul „Rețeaua“, de Claudiu Mitcu, este inspirat dintr-o investigație scrisă de Vlad Mixich despre criza citostaticelor din România. Ca răspuns la această criză, Vlad Voiculescu a creat, în urmă cu câțiva ani, o „rețea“ de persoane care, benevol, cumpărau și aduceau citostatice în România, pentru bolnavi de cancer.
Vlad Voiculescu, prezent miercuri la proiecția acestui film, a vorbit despre cum s-a schimbat situația prezentată în documentar, despre problemele din sistemul de sănătate românesc și despre proiectele echipei sale la Ministerul Sănătății.
„Situația s-a corectat (…) într-o măsură considerabilă, dar nu printr-o soluție sistemică. Acesta este și motivul pentru care problema există și astăzi, dar pentru anumite medicamente, și treaba mea la Ministerul Sănătății este, printre altele, să mă ocup ca soluția pe care o găsim acum să fie una pentru multă vreme și care să rezolve problema pentru toate medicamentele (destinate persoanelor bolnave de cancer – n.r.), cel puțin pentru cele pe care ni le putem permite“, a declarat el.
Voiculescu a vorbit și despre modul în care i s-a schimbat viața după ce a fost numit membru al guvernului.
„Pentru mine filmul continuă, dar s-a transformat într-un film suprarealist. De fiecare dată când mă duc dimineața la birou mi se pare că e ceva ireal. De când m-am mutat în țară, la începutul anului, am fost la Ministerul Finanțelor și acum o lună a venit propunerea pe care nu am prevăzut-o în nici un fel“, a declarat Vlad Voiculescu.

Sistemul de sănătate – o feudă de sus până jos

Ministrul a vorbit și despre sistemul românesc de sănătate, dar și despre provocările din interiorul acestuia.
„Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este «feudal». Este o feudă de sus până jos. Și într-un sistem feudal este mai puțin vorba despre oameni – oameni buni, oameni răi – este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor. Este un sistem feudal și sper ca la sfârșitul acestui mandat să știm cu toții că sistemul este așa și să destructurăm câteva lucruri“, a explicat Voiculescu.
El a comparat corupția din sistemul de sănătate românesc cu „un cancer“. „Probabil cura la un cancer este mai degrabă de tipul chimioterapiei, care să reducă tumora, după care să încerci să o operezi – măsuri sistemice care să reducă corupția. Totul se reduce, mai mult sau mai puțin, în jurul banilor“, a apreciat ministrul sănătății.
Dincolo de problemele de sistem, Vlad Voiculescu a spus că personalul medical este format din „oameni buni“, care își doresc ei înșiși schimbarea.
„Sunt foarte mulți oameni buni în sistem, (…) marea majoritate a medicilor și a personalului medical sunt oameni extraordinari. Oamenii din sistem așteaptă o schimbare. Am o grămadă de medici tineri prieteni, care au plecat în străinătate și nici unul dintre ei nu a plecat doar din cauza banilor. (…) Țara asta are deja probleme majore pe diferite specialități medicale. Oamenii pleacă pe capete“, a spus ministrul. „De câți bani este nevoie? Nu cred că e vorba numai de bani. Este copleșitor câte exemple de bani cheltuiți prost chiar în acest sistem sărac al sănătății există“, a adăugat el.
Mai mult, a spus ministrul, în România, în evaluarea sistemului medical nu există date exacte.
„În momentul acesta nu știm câți medici avem în România. Nu știm cu exactitate cum sunt plătiți, nu știm câte gărzi se fac, nu știm exact cât cheltuim pe medicamente, nu știm câte plăți informale sunt, nu știm de ce o operație costă mai mult într-un loc și mai puțin în altul din perspectiva Casei (de Asigurări de Sănătate – n.r.)“, a spus ministrul, menționând că una dintre prioritățile echipei sale la Ministerul Sănătății este „accesul la tratament“ pentru pacienții români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS