1.4 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecești – prima comună din Dolj gazdă pentru voluntarii belgieni

Grecești – prima comună din Dolj gazdă pentru voluntarii belgieni

Comuna Greceşti este gazda celor 17 voluntari belgieni implicaţi în proiectul „Tineri pentru România“. Proiectul este realizat de Asociaţia belgiană „Jeunes en Roumanie“, în colaborare cu UNCJR, și constă în organizarea de tabere de cercetași belgieni pe teritoritoriul comunei, timp de zece zile. Pe parcursul lor, tinerii realizează activități de ecologizare, lucrări ușoare de șantier (reparații, renovări), animație și jocuri sportive, în colaborare cu locuitorii din Grecești, care s-au dovedit încântați de această vizită. Deși acest proiect s-a dovedit unul de succes în țara noastră, Grecești este prima comună din Dolj care a decis să se implice. S-a ales un coordonator local al activităților voluntarilor, care să poată facilita comunicarea dintre belgieni și români, în persoana Cristinei Vâlvoi. „Împreună cu cei de la primărie am hotărât să ne implicăm într-un astfel de proiect pentru a demonstra că și la noi se poate. Organizarea a fost relativ simplă, voluntarii cerând doar amenajarea unui spațiu în care să-și așeze sacii de dormit, dotat cu baie interioară, și un spațiu pe care să-l poată folosi pentru a-și găti mâncarea“, a precizat coordonatorul local.

Copiii din Grecești care nu au posibilitatea să meargă în tabere de vară sau excursii au acum ocazia să-și petreacă timpul alături de voluntarii vorbitori de limba franceză și engleză, învățând o mulțime de lucruri într-o manieră creativă. Rolul jocurilor și activităților sportive este de a-i face pe copii să înțeleagă cât de important este spiritul de echipă și să apeleze la imaginație pentru a găsi cele mai inovatoare soluții. Și pentru că voluntarii își propun să ajute întreaga comunitate din Grecești care le este gazdă timp de aproape două săptămâni, ei au început să curețe albia pârâului Rasnic și să adune gunoiul din locurile publice, ca de exemplu curtea școlii.

„Nu facem voluntariat pentru a obține beneficii la liceu sau facultate“

Conceptul de voluntariat este foarte răspândit în Belgia, iar spiritul civic și educația tinerilor reprezintă motorul care a pus în funcțiune întregul demers al unui astfel de proiect. Voluntarii par să îndrăgească Greceștiul și încearcă să ofere un exemplu locuitorilor, în special în ceea ce priveştegrija față de mediul înconjurător. În schimb, ei spun că se simt răsfățați pentru că primesc de la locuitorii comunei produse tradiționale, care îi ajută să se familiarizeze cu bucătăria românească. „Suntem încântați că am ajuns și în această parte a României, unde oamenii sunt primitori, amabili și dornici să se implice în activitățile pe care le-am pregătit pentru ei. Deși este mult mai cald față de cum suntem noi obișnuiți în Belgia, încercăm să facem față provocărilor, din dorința de a-i ajuta pe oameni și de a dezvolta o comunitate cu potențial. Noi nu facem voluntariat pentru a obține beneficii la liceu sau facultate, ci pentru că ne pasă“, a spus unul dintre coordonatorii grupului de voluntari, Krzysztof Trybulowsky.

Grecești – o comună care tinde către un statut european

Nici comuna Grecești nu bate pasul pe loc. Primarul Marcel Corîci încearcă să facă investiții care să le asigure locuitorilor un trai decent, bazat pe condiții moderne. De asemenea, primarul este de părere că dacă investițiile din Grecești sunt asemănătoare cu cele de la oraș, mulți dintre cei care sunt acum plecați departe de casă se vor întoarce și se vor implica în dezvoltarea locală. Tocmai de aceea, edilul a depus un proiect prin care se va obține finanțare pentru asfaltarea a 10 km de drumuri comunale, astfel încât întreaga comună să fie îmbrăcată în pătură de asfalt, iar drumurile să asigure transportul facil de mărfuri și persoane. Totodată, pentru că agricultura este o îndeletnicire de bază a locuitorilor, se fac demersurile necesare pentru construirea celui de-al doilea drum agricol (Centura de Sud a Greceștiului), pentru ca utilajele agricole să nu mai circule pe drumurile principale. Apoi, primarul se va ocupa de problema canalizării. Deși există stații de epurare gata amenajate, canalizarea nu poate fi dată încă în funcțiune din cauză că implică o serie de costuri ridicate pentru locuitori.
Se vor face investiții importante în cultură, modernizându-se centrul civic al comunei și construindu-se un cămin cultural în satul Busu. Târgul săptămânal va fi și el pus la punct cât de curând, astfel încât oamenii să poată să desfășoare în bune condiții activități de schimb comercial. Totodată, toate bisericile vor fi renovate, construindu-se capele și acoperișuri noi. Nici bătrânii nu sunt dați uitării. Pentru că există destul de mulți oameni care nu pot să-și poarte singuri de grijă, primarul se gândește să înființe un centru social în care să asigure condițiile necesare pentru cei care au rămas singuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS