3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePeste 23.000 de intervenții ale echipajelor IGSU în primele zece luni; 205 persoane au murit în incendii

Peste 23.000 de intervenții ale echipajelor IGSU în primele zece luni; 205 persoane au murit în incendii

Echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au participat, în primele zece luni ale acestui an, la peste 23.000 de intervenții pentru limitarea și stingerea incendiilor, în urma cărora au murit 205 persoane, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după cum scrie Agerpres.

Cele 23.404 incendii (în medie 77 pe zi) înregistrate la nivel național s-au manifestat în procent majoritar la vegetație uscată (44%), locuințe (22%) și anexe gospodărești (8 %), cele mai multe dintre acestea fiind produse în zona București-Ilfov și în județele Teleorman, Constanța, Dolj, Olt și Iași, se precizează într-un comunicat de presă transmis de IGSU.

Pe timpul intervențiilor la acest tip de risc, au fost salvate 2.625 de persoane și au fost protejate bunuri în valoare de peste 2,18 miliarde lei, anunță Agerpres.

În perioada de referință, conform comunicatului, în urma producerii acestor incendii, 205 persoane (197 adulți și 8 copii) au decedat, iar alte 496 (463 adulți și 33 copii) au fost rănite. Cele mai multe decese (141) s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta de peste 56 de ani, având drept principale cauze sistemele de încălzire, instalații, echipamente sau aparate electrice defecte sau improvizate, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate pe timpul funcționării, coșuri sau burlane de fum defecte ori necurățate. Numărul cel mai mare de răniți (205) provine din rândul persoanelor a căror vârstă este cuprinsă între 26 și 55 de ani, îndeosebi ca urmare a faptului că aceștia au încercat să intervină pentru stingerea incendiului.

De asemenea, procesarea datelor statistice evidențiază faptul că, zilnic, 16 locuințe sunt afectate de incendii, însumând un total de peste 5.000 la care a fost necesară intervenția forțelor specializate din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență pentru gestionarea acestui tip de risc, în creștere cu 2% față de perioada similară a anului precedent.

În ceea ce privește repartiția incendiilor la locuințe din punct de vedere administrativ, arată sursa citată, cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat în zona București-Ilfov, urmată fiind de județele Suceava, Iași, Neamț și Bacău. Din totalul acestora, 30% au fost provocate, în principal, de exploatarea coșurilor de fum defecte sau necurățate, 23% de utilizarea instalațiilor electrice defecte sau improvizate, iar 14% au fost cauzate de mijloacele de încălzire defecte sau improvizate, scrie Agerpres.

Totodată, statistica aferentă primelor zece luni ale acestui an relevă faptul că cele mai multe intervenții la incendiile la locuințe s-au produs în mediul rural, numărul acestora înregistrând o creștere cu 5%, în timp ce în mediul urban se constată o reducere a acestui număr cu 2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS