-1.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAgenţia Naţională de Transplant, necontrolată între 2008 şi 2011

Agenţia Naţională de Transplant, necontrolată între 2008 şi 2011

Scandalul de la Agenţia Naţională de transplant e departe de final. Problemele de acolo datează încă din 2008, după cum arată un nou raport al Guvernului. Corpul de Control al Primului Ministru a fost la Agenţia de Transplant încă din 2008, iar raportul făcut în 2011 arată aceleaşi probleme ca în prezent.

Corpul de Control al Primului Ministru a făcut verificări la agenţie acum opt ani, însă concluziile au fost prezentate de-abia în 2011. Încă de atunci ar fi trebuit să existe un registru al pacienţilor care au nevoie de transplant, dar nici până acum nu a apărut această bază de date. Din cele şase centre regionale ale Agenţiei de Transplant, doar patru erau funcţionale şi niciunul nu a prezentat rapoartele anuale de activitate, potrivit Digi 24.

Mesajul lui Narcis Copcă Probleme sunt şi la spitalele acreditate pentru Transplant. Narcis Copcă, managerul spitalui Sfânta Maria a trimis o scrisoare experţilor europeni care urmează să vină să facă evaluarea pentru transplantul pulmonar şi le-a transmis „nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria”. Acest spital este singurul acreditat din ţară pentru transplant pulmonar, dar ministrul Sănătăţii are dubii că acolo s-ar putea realiza o asemenea operaţie. În plus, Corpul de Control al premierului a constatat că între anii 2008 şi 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale. Mai mult, ANT nu a elaborat regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule, aşa cum prevedea legea. Probleme şi la Consiliul Ştiinţific Potrivit sursei citate, la cererea Corpului de Control, Agenţia Naţională de Transplant a furnizat doar un proces verbal a unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific din 2007. Acest consiliu nu a elaborat şi regulamentul de alocare conform atribuţiilor sale. Tot în legătură cu problemele Consiliului Ştiinţific, în raportul pe 2016 al Corpului de Control al premierului se mai arată că preşedinţia Consiliului trebuia schimbată o dată la trei luni, acest lucru nu s-a întâmplat. Preşedinţii Consiliului în cei trei ani au fost Irinel Popescu (2008-2009), Radu Deac (2009-2010) şi Mihai Lunca (2010-2011). În 2008, Consiliul Ştiinţifica s-a întrunit doar de trei ori, în 2009 de patru ori, iar în 2010 de cinci ori. În timp ce legea spune că trebuie să se întâlnească lunar. De asemenea, în anul 2010 Agenţia Naţională de Transplant nu monitoriza deloc evoluţia pacienţilor, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau şterse de pe lista de aşteptare.

Constatările raportului Corpului de Control Constatările din raportul Corpului de Control al premierului 2011, la ANT, potrivit Digi24: Între 2008 şi 2011 nu a avut loc niciun audit al ANT, lucru care a încălcat prevederile legale. Raportul de activitate al ANT pentru anul 2009 nu a fost depus niciodată la Ministerul Sănătăţii, iar MS nu l-a cerut. ANT nu a elaborat Regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule. La cererea CCPM, ANT a furnizat doar un proces verbal al unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific din 2007. Consiliul nu a elaborat însă Regulamentul de alocare conform atribuţiilor sale. În 2011, compartimentele Organe, Ţesuturi, Celule, Registrul Naţional Informatică şi Logistică şi Secretariat-Administrativ nu erau funcţionale. ANT nu a supus aprobării Consiliului Ştiinţific propunerile de acreditare a unităţilor sanitare pentru prelevarea/transplantarea de organe. Cu încălcarea atribuţiilor şi prevederilor legale, propunerile de acreditare au fost înainte de conducerea ANT către MS fără aprobarea în Consiliu. Preşedinţii Consiliului Ştiinţific: Irinel Popescu în perioada 2008-2009, Radu Deac în perioada 2009-2010 şi Mihai Lucan în 2010-2011. Conform OG79/2004, preşedinţia trebuie schimbată o dată la fiecare trei luni. În 2008, Consiliul Ştiinţific s-a întrunit de trei ori. În 2009 de patru ori, în 2010 de cinci ori. Legea spune că trebuie să se întrunească lunar. Din şase centre regionale ale ANT, doar erau funcţionale, conform raportului. Mai mult, cele 4 centre regionale care funcţionau (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş) nu au prezentat ANT rapoartele anuale de activitate. Primii 5 ani de funcţionare a ANT s-au desfăşurat fără existenţa Registrului Naţional de Transplant, până la apariţia OMS 477/2009, în aprilie. OMS 477/2009 specifică faptul că „orice persoană, pentru a putea beneficia de un transplant, este obligatoriu să fie înscrisă în RNT”. Din septembrie 2009 până în 2011, Dan Luscalov a fost SINGURA persoană din ANT care avea acces la RNT, fiind nominalizat prin ordin al ministrului sănătăţii. ANT nu a realizat monitorizarea continuă a activităţii de transplant şi nu a putut oferi nicio dovadă a faptului că datele persoanelor transplantate au fost actualizate în RNT. În 2010, ANT nu monitoriza evoluţia dinamică a pacienţilor, iar persoanele care efectuaseră un transplant nu erau eliminate de pe lista de aşteptare. ANT nu a anunţat şi înregistrat „imediat” fiecare prelevare de organ, ţesut sau celulă în RNT. Acreditarea spitalelor pentru prelevare / transplant: între 2008 şi 2009, ANT nu a elaborat condiţiile de acreditare a unităţilor sanitare. Între 2008 şi 2010, ANT a înaintat MS propuneri de acreditare „fără a avea la bază o procedură de acreditare” şi fără a exista o hotărâre a Consiliului Ştiinţific. În anul 2009, ANT nu a desfăşurat nicio inspecţie la nicio unitate sanitară, deşi prevederile legale prevedeau inspecţii şi re-acreditări la fiecare doi ani.
Sursa: adevarul.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS