8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePândarii electorali din Craiova, măsură ilegală?

Pândarii electorali din Craiova, măsură ilegală?

Panourile electorale, păzite nonstop de polițiștii locali. Este legal?  (Foto; Claudiu Tudor)
Panourile electorale, păzite nonstop de polițiștii locali. Este legal? (Foto; Claudiu Tudor)

Poliția Locală Craiova a folosit 50% din efective pentru paza panourilor cu afișe electorale. Exces de zel sau măsură ilegală? Instituția încă nu răspunde. În acest timp, cetățenii au semnalat că în unele cartiere hoții își fac de cap. Legea spune că paza este atribuția personalului contractual, nu a polițiștilor.

Săptămâna trecută, GdS relata că jumătate din angajații Poliției Locale Craiova au fost transformați în ultima lună în paznici pentru panourile electorale din oraș. Conducerea instituției a interpretat în stil propriu legislația în vigoare, „patrula“ devenind „pază la loc fix“. În cele de mai jos, vă arătăm pe scurt cum am ajuns la aceste concluzii. Concret, chestiunea panourilor electorale este reglementată de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Conform acesteia, primarul, cu sprijinul Poliției Locale, este obligat să asigure integritatea panourilor și a afișelor alectorale amplasate în locuri autorizate (art. 79, alin 8). În completarea legii, a fost emisă o dispoziție de primar (nr. 2478/2016), prin care Poliția Locală trebuie să asigure „integritatea panourilor și a afișelor electorale“ (art. 3), amplasate în mai multe locații din oraș, conform unei Anexe. Prin dispoziția menționată au fost stabilite 15 zone de afișaj electoral, respectiv 48 de locații cu 172 de panouri. Pornind de la aceste date, am făcut un mic calcul. Organigrama Poliției Locale Craiova, aprobată prin HCL nr. 134/2016, include 322 de funcții, dintre care 296 de execuție. În 24 de ore, la o singură locație se rotesc trei polițiști, care efectuează ture de câte opt ore. Pentru toate cele 48 de locații, este nevoie de 144 de polițiști locali, adică 49% din efectivele instituției. Practic, jumătate din Poliția Locală a fost blocată zilnic pentru paza panourilor electorale. Sub protecția anonimatului, mai mulți polițiști și-au acuzat șefii că fac exces de zel pentru a se pune la dispoziția politicienilor. Polițiștii sunt nemulțumiți de modul în care a trebuit să execute aceste sarcini. „Nu știu dacă este legal ce facem, dar asta e situația. În alți ani, în campania electorală se patrula, fiecare avea mai multe zone, dar anul ăsta s-a dat o dispoziție de primar special pentru acest lucru“, spunea unul dintre polițiști. „În nici un an nu s-a făcut așa ceva. Sută la sută vă spun că în legea Poliției Locale nu avem acest obiect de activitate. Este un abuz în serviciu acum, pentru că noi suntem câte unul de pază, iar în lege spune că trebuie să fie tot timpul minimum două persoane în post. Și atunci, ce cauți tu de unul singur aici?“, acuza alt polițist.

În lipsa polițiștilor, hoții își fac de cap

Articolul publicat săptămâna trecută („Polițiștii din Craiova, pândari la panourile electorale“ – 9 decembrie 2016) a dat naștere la mai multe comentarii din partea cititorilor. Unul dintre aceștia ne-a dat informația că, potrivit legii, atribuțiile de pază ale Poliției Locale trebuie îndeplinite cu personal contractual, nu cu polițiști. Într-adevăr, Legea poliției locale (nr. 155/2010) spune că personalul este compus din: funcționari publici care ocupă funcții specifice de polițist local; funcționari publici care ocupă funcții publice generale; personal contractual (art. 14, alin 1). Tot legea menționată (art. 14, alin 3 și art. 6, lit h) spune că atribuțiile poliției locale referitoare la „paza bunurilor și obiectivelor aflate în proprietatea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și/sau în administrarea autorităților publice locale sau a altor servicii/instituții publice de interes local, stabilite de consiliul local“ sunt îndeplinite de personalul contractual. Paza este, așadar, în sarcina personalului contractual. În 2016 însă, au fost bugetate 315 funcții de funcționari publici și doar 5 de personal contractual. Potrivit Legii (155/2010), Poliția Locală „verifică respectarea normelor legale privind afișajul publicitar, afișajul electoral și orice altă formă de afișaj/reclamă“ (art. 8, lit c). De altfel, în organigrama Poliției Locale Craiova există un birou special (Disciplina în construcții, afișaj stradal), la care sunt încadrați 16 polițiști și un șef de birou. Concluzionând, transformând polițiștii în pândari ai panourilor electorale, instituția a încălcat legea de funcționare. Directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, a declarat inițial pentru GdS că Legea privind alegerile (208/2015) îl obliga să ia măsurile de mai sus. „Legea asta mă obligă să asigur integritatea panourilor electorale. Integritatea nu se poate asigura prin patrulare“, spunea Mateescu. În ultimele zile, am încercat în mod repetat să obținem un nou punct de vedere din partea directorului, referitor la legalitatea măsurilor luate. Nu a răspuns solicitărilor noastre. La final, menționăm un fapt care confirmă cele scrise mai sus. Pe 29 noiembrie, pe contul de Facebook „Polițiștii au umor“, un cetățean din Craiova publică un răspuns uluitor din partea Poliției Locale Craiova. Cetățeanul semnala Poliției Locale că în cartierul Veterani (str. Eroii Sanitari) au loc furturi din locuințe. „Ne aflăm în imposibilitatea de a efectua serviciul de patrulare în zona cartierului Veterani datorită faptului că polițiștii locali sunt repartizați la paza panourilor electorale, pe toată durata campaniei“, se arată în răspunsul primit de cetățean. Ce ar mai fi de spus?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS