7.8 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLOV, pusă la Muncă în guvern. Craiovenii își aleg un nou primar

LOV, pusă la Muncă în guvern. Craiovenii își aleg un nou primar

 

Liviu Dragnea a anunțat ieri componența viitorului guvern condus de premierul desemnat, Sorin Grindeanu, unul dintre cele mai stufoase de după Revoluție (27 de membri). Primul nume anunțat de Dragnea a fost cel al fostului premier desemnat, Sevil Shhaideh (nominalizare respinsă de președintele Iohannis), care a primit un minister mamut, prin comasarea Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene. Un alt nume controversat e Teodor Meleșcanu (ALDE), la externe. Ministerul Justiției e ocupat de PSD-istul Florin Iordache, unul dintre artizanii votului din „Marțea neagră“. De remarcat prezența în guvern a unor membri PSD extrem de loiali lui Liviu Dragnea, precum Carmen Daniela Dan la Ministerul de Interne (venită din Teleorman, unde a urcat toate treptele, de la secretară de școală generală în Videle la prefect), Ana Birchall (ministru delegat pentru Afaceri Europene), Sevil Shhaideh (Dezvoltare, Administrație și Fonduri Europene). Olguța Vasilescu a primit portofoliul de la Muncă, iar craiovenii vor fi chemați la urne să-și aleagă un nou primar.

Justiție
Deputatul PSD de Olt, Florin Iordache (57 de ani), propus de PSD, s-a remarcat ca politician prin inițiative legislative menite să slăbească justiția. Numele său este asociat cu episodul „Marțea neagră“ din 2013, când USL a încercat să promoveze amnistia și să modifice legislația penală în beneficiul celor anchetați de procurori. După revocarea lui Valeriu Zgonea, în iunie 2016, și până la alegerea lui Liviu Dragnea, a ocupat funcția de președinte al Camerei Deputaților. Florin Iordache a făcut parte din grupul restrâns de parlamentari PSD care au planuit să modifice peste noapte legi esențiale din justiție. USL a încercat să promoveze în urmă cu patru ani Legea amnistiei și modificări la Codul Penal care urmau să acorde superimunitate demnitarilor și baronilor locali. USL a schimbat definiția „conflictului de interese“, a scos parlamentarii și președintele din rândul funcționarilor publici și a micșorat termenul de prescripție specială. Iordache se află la al patrulea mandat de parlamentar, fiind un apropiat al lui Adrian Năstase și al premierului Victor Ponta. În octombrie 2015, Iordache, pe atunci vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care fostul președinte al Camerei de Comerț, Mihail Vlasov, este acuzat că i-a cerut unui deputat să-i susțină interesele. Soția lui Florin Iordache este Magdalena Iordache, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. A făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier Adrian Nastase în dosarul „Mătușa Tamara“.

Finanțe
Deputatul PSD Viorel Stefan, 62 de ani, șeful comisiei de buget finanțe al Camerei Deputaților, a mai fost în cărți pentru preluarea aceluiași minister imediat după arestarea fostului ministru Darius Vâlcov, dar premierul de atunci l-a preferat pe Eugen Teodorovici. Ștefan este membru PSD din 1993, el având la activ trei mandate de senator și două de deputat. Înainte de Revoluție, Viorel Ștefan a lucrat în cadrul Navrom, companie de transport fluvial de stat. După evenimentele din decembrie, Ștefan a devenit șef de serviciu, iar în 1991 a ajuns director general al Navrom.

Externe
Teodor Meleșcanu, fost șef al SIE, fost candidat la alegerile prezidențiale și de patru ori ministru, revine la conducerea Ministerului Afacerilor Externe la puțin peste doi ani și o lună de la scandalul care a marcat organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014 în diaspora, când mii de români au stat ore întregi la cozi pentru a vota sau nu au mai apucat să își exercite dreptul la vot. Meleșcanu a fost numit ministru după demisia lui Titus Corlățean, acuzat că a împiedicat dreptul la vot al românilor din diaspora în primul tur, și a avut ca sarcină organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor. El a refuzat, atunci, să suplimenteze numărul secțiilor de vot pentru românii din străinătate, susținând că responsabilitatea pentru acest lucru ar aparține Biroului Electoral Central. După cel de-al doilea tur al alegerilor, Meleșcanu a demisionat și el de la conducerea MAE, din același motiv ca și Corlățean – proasta organizare a votului din diaspora și plângerile a numeroși cetățeni care au acuzat faptul că nu au putut să voteze. Ulterior, Titus Corlățean a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu în acest caz, însă parlamentul a refuzat să îi ridice imunitatea și a blocat urmărirea penală.

Interne
Carmen Daniela Dan (născută în 1970, în Videle) a fost prefect de Teleorman în perioada martie-octombrie 2016, înainte ocupând funcția de subprefect. A fost singura femeie prefect în Teleorman. A demisionat din această funcție pentru a candida la Senat din partea PSD, unde a și fost cap de listă. Potrivit Adevărul, Carmen Daniela Dan a fost consilier juridic și director executiv în cadrul Consiliului Județean Teleorman din 2002 până în iunie 2012, lucrând alături de Liviu Dragnea. Timp de șase ani (1990-1996) a fost secretară a Școlii Generale nr. 3 din Videle, apoi referent la Banca Agricolă (Videle) și funcționar la Raiffeisen (Videle). A absolvit Liceul „Zoia Kosmodemianskaia“ din București în 1989, a urmat Facultatea de Drept a Universității Ecologice, iar licența și-a luat-o în 2000, la 30 de ani, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“.

Economie
Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române, a fost nominalizat, din partea PSD, ministru al economiei. Petrescu a preluat conducerea Poștei în iunie 2014, având și calitatea de vicepreședinte PSD Diaspora, perioadă în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamnă, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări de la Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, la sfârșitul lui 2015, compania a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu 7,4 milioane de euro. Petrescu are dublă cetățenie, română și britanică, este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Alexandru Petrescu a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

Fonduri Europene
Mihaela Toader, propusă de PSD pentru a fi ministru delegat al fondurilor europene în guvernul Grindeanu, a ocupat în ultima perioadă funcția de director în Ministerul Fondurilor Europene. Ea va activa la Ministerul Dezvoltării Regionale, care va absorbi Ministerul Fondurilor Europene. Toader va fi, practic, subalterna lui Sevil Shhaideh, propusă pentru funcția de ministru al dezvoltării regionale. Din martie 2013, ea a ocupat funcția de director al Unității de Analiză, Programare și Evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, fiind numită în timpul mandatului de ministru al lui Eugen Teodorovici. În ultima perioadă, ea s-a aflat în concediu de creștere a copilului, conform unor informații neoficiale.

Agricultură
Petre Daea (PSD), nominalizat de PSD pentru portofoliul de la Agricultură în guvernul Grindeanu, a mai ocupat această funcție și în guvernul Adrian Năstase, în anul 2004, iar de-a lungul timpului s-a remarcat prin declarații favorabile cultivării organismelor modificate genetic (OMG). Născut în 1949, la Sisești, județul Mehedinți, potrivit adevarul.ro, de numele lui Daea se leagă și concesionarea Insulei Mari a Brăilei, unul dintre cele mai fertile terenuri din România, către Culiță Tărâță, decedat între timp. Dar cel mai răsunător scandal în care a fost implicat Daea s-a consumat pe vremea când acesta era președintele Comisiei pentru agricultură din Senat. Conform sursei citate, atunci el a intervenit la Ministerul Agriculturii pentru ca amanta sa de la acea vreme, Camelia Luchian, să fie numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Soția lui Daea, Elena, a trimis la acea dată o scrisoare către conducerea Agenției, denunțând aranjamentul. Cei doi soți s-au despărțit în iunie 2012, iar Petre Daea s-a căsătorit cu Camelia Luchian.

Apărare
Gabriel Beniamin Leș, propus pentru Ministerul Apărării, a fost secretar pentru armamente din octombrie 2015, numit de fostul premier Victor Ponta, dar păstrat și în guvernul Cioloș. Leș, fost viceprimar și director APIA (Agenția pentru Plăți în Agricultură) Satu Mare, este licențiat în economie, dar a făcut și cursuri la Colegiul Național de Apărare. Gabriel Leș (40 de ani) este secretarul de stat pentru armamente în MApN și conduce Departamentul pentru Armamente, structură ce se ocupă, printre altele, de înzestrarea forțelor armate. Leș a fost numit în această funcție de către Victor Ponta la propunerea lui Mircea Dușa, fost ministru al apărării, în octombrie 2015. În vârstă de 40 de ani, Gabriel Benjamin Leș a deținut mai multe funcții până în prezent: consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect, director executiv APIA.

Cultură
Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al culturii și identității naționale, are 40 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, are un doctorat în Filosofie, a fost ministru al culturii în guvernul Ponta, din decembrie 2014 până în noiembrie 2015, și membru al Consiliului de conducere al ICR în 2012. În perioada 2012-2016 a fost deputat. Ionuț Vulpescu s-a născut pe 17 iunie 1976, la Târgoviște. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, are un master în Doctrină și Cultură și un doctorat în Filosofie, potrivit informațiilor de pe blogul său.

Educație
Pavel Năstase (65 de ani) este propus de PSD ca ministru al educaţiei în guvernul Grindeanu. Acesta este președintele Senatului ASE și a fost rector al instituției. Este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc și al PSD și unul dintre cei mai bine plătiți oameni din tot sistemul românesc de învățământ. Are trei imobile și două terenuri, un Audi și depozite de peste 1,5 milioane de lei, 135.000 de euro și 35.000 de dolari. Potrivit declarațiilor sale de avere, Pavel Năstase și soția sa au câștigat sume importante atât din activitatea didactică, cât și din programele derulate din fonduri europene.

Energie
Toma-Florin Petcu (38 de ani), vicepreședinte ALDE, nominalizat pentru funcția de ministru al energiei, se află la primul său mandat de deputat, candidând la Giurgiu. Potrivit CV-ului, a deținut mai multe funcții în administrația publică. Ultima dintre ele a fost la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în perioada decembrie 2015 – mai 2016, în calitate de președinte.

Ape și Păduri
Adriana Petcu a fost director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița din 2010 până în prezent. În 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unui confict de interese în ceea ce o privește, însă Adriana Petcu a câștigat procesul.

Sănătate
Noul ministru al sănătății, Florian Dorel Bodog, senator și fost secretar de stat în ministerul pe care îl va conduce de acum, a cunoscut o ascensiune profesională rapidă în ultimii ani. De profesie medic chirurg, decan al Facultății de Medicină și Farmacie la Universitatea din Oradea, s-a confruntat în ultima perioadă cu suspiciuni de plagiat și de nereguli privind activitatea sa academică, suspiciuni vehiculate îndeosebi de presa locală și pe care le-a respins declarativ. Tot în ultimul an, a criticat constant guvernul tehnocrat și în special deciziile ministrului sănătății Vlad Voiculescu. Cel mai recent, el a ieșit în evidență în momentul în care eBihoreanul.ro, publicație care l-a criticat constant pe Bodog de-a lungul anilor, a scris că ministrul educației Mircea Dumitru i-a retras acestuia dreptul de a îndruma doctoranzi. Publicația citată a susținut că Bodog ar fi evoluat în cariera academică „fără să îndeplinească criteriile minime impuse de lege pentru a deveni conducător de doctorate și profesor“. Bodog a susținut, atunci, că ordinul ministrului „nu are niciun fundament legal“. Tot eBihoreanul a formulat la adresa lui Florian Bodog acuzația că și-ar fi plagiat unul dintre doctorate, acuzații pe baza cărora Bodog a fost inclus de România Curată în campania „Coaliția pentru Universități Curate: Curățăm parlamentul de plagiatori!“. Site-ul citat arată că senatorul are două doctorate, unul în Medicină, al doilea în management.

Transporturi
Răzvan Alexandru Cuc (33 de ani), deputat PSD și director general al Zonei Libere Giurgiu, este propunerea PSD pentru funcția de ministru al transporturilor. Cuc a fost secretar de stat la transporturi, numit în octombrie 2015 de către Victor Ponta, și a fost dat afară în mai 2016 de premierul Cioloș, după ce ar fi participat la un miting electoral PSD în Giurgiu.

Întreprinderi Mici și Mijlocii
Florin Jianu, propus pentru funcția de ministru pentru întreprinderi mici și mijlocii în guvernul Grindeanu, a fost ministru delegat pentru IMM, mediul de Afaceri și turism în Cabinetul Ponta III, în perioada martie-decembrie 2014. Jianu, în vârstă de 40 de ani, născut în Slatina, jud. Olt, nu este membru de partid și ocupă în prezent funcția de președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), o organizație patronală în sectorul IMM-urilor. În perioada 2008-2016 a fost președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), iar în intervalul 2012-2014, președinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători (Young Entrepreneurs of the European Union – JEUNE).

Afaceri Europene
Social-democrata Ana Birchall, propusă de PSD ministru delegat pentru afaceri europene în guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD, fiind consiliera lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de externe, şi a lui Victor Ponta, când fostul lider al PSD era prim-ministru. Ea are, împreună cu soţul său, cinci locuinţe, dintre care două în SUA, investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro şi 66.667 de dolari, precum şi 13 conturi şi depozite bancare.

Cercetare și Inovare
Șerban Constantin Valeca (ALDE) a deținut funcția de director la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești (1992), a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995), director general adjunct la Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare (1998), coordonator al Acordului de cooperare în domeniul nuclear între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).
Este coordonator sau coautor a peste 65 de rapoarte științifice; are zece proiecte de instalații și dispozitive nucleare și peste 45 de lucrări prezentate la conferințe în țară și în străinătate. Deține un brevet de invenție. În 1996 a fost ales deputat pe listele PDSR, în circumscripția electorală nr. 3 Argeș. În legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, a fost senator în Circumscripția electorală nr. 3 Argeș, pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator (2008-2012) și Partidul Social Democrat (2012-2016). La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a fost ales senator PSD, tot în Circumscripția electorală nr. 3 Argeș.

Muncă
Olguța Vasilescu a fost ales primar al Craiovei pentru al doilea mandat și, în prezent, este trimisă în judecată de DNA pentru spălare de bani și luare de mită. Dosarul său se află în stadiu de cameră preliminară. Paradoxal, ministrul muncii provine din județul cu cei mai mulți șomeri din țară.

Comunicații și Societate Informațională
Augustin Jianu a fost manager de proiect la SC Medic Line SRL (aprilie 2006 – mai 2007), dezvoltator software bancar la SC Mysis International Financial Systems SRL (mai-septembrie 2008), dezvoltator software la Universitatea Politehnică din București (noiembrie 2008 – aprilie 2011), consultant la SC Innovacion Y Desarrollo Local SL Madrid, sucursala București (octombrie-noiembrie 2012), președinte al Asociației de Tineret pentru Dezvoltare Socială și Ecologie (2009-2015). A fost consilier al ministrului pentru societatea informațională (august 2012 – mai 2014).
Din mai 2014, este director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, instituție publică, cu personalitate juridică, înființată prin hotărâre de guvern în 2011, ca structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională.

Tineret
Marius Alexandru Dunca a fost şeful ANPC din februarie 2014 până la 3 noiembrie 2015, când a fost demis de fostul premier Victor Ponta, după tragedia din clubul Colectiv. După demiterea de la ANPC, Marius Dunca a fost numit secretar general al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). El a mai fost director în cadrul societăţii Diamond Cleaning Braşov.

Mediu
În vârstă de 38 de ani, Daniel Constantin, propus să preia conducerea Ministerului Mediului, a intrat în politică în anul 2006, fiind promovat şi susţinut de Dan Voiculescu, căruia i-a succedat la conducerea Partidului Conservator. El a fost ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale în guvernul Ponta, dar şi vicepremier în al treilea cabinet condus de Victor Ponta.

Consultare Publică și Dialog Social
Gabriel Petrea, liderul Organizaţiei de Tineret a PSD, propus ministru al consultării publice şi dialogului social, are 32 de ani şi este cel mai tânăr ministru al cabinetului Grindeanu. Din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Politehnică, el a făcut parte din echipa de campanie electorală a Ecaterinei Andronescu. Petrea spunea că a intrat în PSD la invitaţia lui Victor Ponta şi a lui Nicolae Bănicioiu, după ce a văzut că „majoritatea lucrurilor se decid în politică“.

Relația cu parlamentul
Graţiela Gavrilescu, propusă ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul, are 50 de ani și este la al patrulea mandat de deputat. A fost ministru al mediului, apelor şi pădurilor şi viceprimar al muncipiului Ploieşti, începându-şi activitatea profesională ca inginer chimist-tehnolog.

Turism
Mircea Titus Dobre, 38 ani, s-a născut la Constanţa şi este la al doilea mandat de deputat PSD. Familia sa deţine firma Dobre şi Fiii, care a câştigat în trecut mai multe contracte cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru programul „Laptele şi cornul“, scrie Economica.net. Ministrul propus la turism are o pasiune pentru ceasuri. Declaraţia de avere arată că posedă ceasuri în valoare de 18.000 de euro, dobândite în perioada 2008-2012. Dobre mai deţine şi 49% acţiuni sau părţi sociale în cinci firme, printre care şi Dobre şi Fiii.

Românii de Pretutindeni
Pentru nou înființatul minister a fost propusă Andreea Păstârnac, în prezent ambasador al României în Israel.

Componența guvernului

Premier: Sorin Grindeanu
Vicepremier, ministrul dezvoltării: Sevil Shhaideh
Vicepremier, ministrul mediului: Daniel Constantin (ALDE)
Justiție: Florin Iordache
Finanțe: Viorel Ștefan
Afaceri Externe: Teodor Meleșcanu (ALDE)
Ministerul de Interne: Carmen Daniela Dan
Economie: Alexandru Petrescu
Ministru delegat afaceri europene: Ana Birchall
Ministru delegat fonduri europene: Mihaela Toader
Agricultură: Petre Daea
Apărare: Gabriel Beniamin Leș
Cultură și identitate națională: Ionuț Vulpescu
Educație: Pavel Năstase
Cercetare și inovare: Șerban Constantin Valeca (ALDE)
Energie: Toma Florin Petcu (ALDE)
Ape și Păduri: Adriana Petcu
Muncă: Lia Olguța Vasilescu
Comunicații: Augustin Jianu
Sănătate: Florian Bodog
Tineret: Marius Dunca
Transporturi: Răzvan Alexandru Cuc
Consultare publică: Gabriel Petrea
Relația cu Parlamentul: Grațiela Gavrilescu (ALDE)
Comerț: Florin Jianu
Turism: Mircea Dobre
Românii de pretutindeni: Andreea Păstârnac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS