-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum beneficiaţi la pensie de avantajele grupelor I și a II-a

Cum beneficiaţi la pensie de avantajele grupelor I și a II-a

Pensionarii care au lucrat, în condițiile legii, în grupe de muncă pot să obțină majorarea pensiei dacă mai depun o dată cerere la Casa de Pensii, însoțită de orice document justificativ care dovedește că ei chiar au lucrat cu grupe (Foto: Claudiu Tudor)
Pensionarii care au lucrat, în condițiile legii, în grupe de muncă pot să obțină majorarea pensiei dacă mai depun o dată cerere la Casa de Pensii, însoțită de orice document justificativ care dovedește că ei chiar au lucrat cu grupe (Foto: Claudiu Tudor)

Persoanele cărora nu li s-au luat în calcul, când au ieșit la pensie, anii lucrați în grupele de muncă I și a II-a pot depune din nou cereri la Casa de Pensii, pentru că adeverințele respinse atunci pot fi luate acum în calcul de instituție, în anumite condiții, după modificarea legislației.

Persoanele care sunt deja pensionate și aduc anumite documente care să ateste că au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă pot să obțină majorarea punctului de pensie dacă nu le-au fost luați în calcul anii lucrați cu grupele la emiterea primei decizii de pensionare și dacă se încadrează în condițiile legii privind stagiul complet de cotizare și numărul minim de ani necesar să fi fost lucrați cu grupele de muncă. Recent au intrat în vigoare noi modificări la Legea pensiilor, adoptate prin Legea nr. 172/2016, care le dă dreptul oamenilor să aducă multe alte documente justificative decât era posibil până acum, documente din care să rezulte că au lucrat cu grupele de muncă I și a II-a.
Directoarea executivă a Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV, cum trebuie să procedeze pensionarii ca să beneficieze de avantajele grupelor de muncă existente până în aprilie 2001 în cazul în care nu li s-a luat atunci în calcul perioada lucrată cu grupa I și/sau a II-a.
„Dacă au primit inițial o respingere de la Casa de Pensii, potențialii beneficiari ai Legii nr. 172, deci cererea lor de înscriere la pensie a fost respinsă ca urmare a faptului că încadrarea lor în grupele superioare de muncă nu a fost făcută în conformitate cu articolul 158 din Legea pensiilor nr. 263, atunci ei trebuie să depună acum o cerere nouă de înscriere la pensie, pentru că trebuie să vină din nou cu carnetul de muncă în original și copie, exact ca la înscrierea inițială, cu decizia de respingere pe care au primit-o de la Casa de Pensii.
Adeverința originală nu au cum să o depună din nou, pentru că ea este la dosarul inițial de pensie și nici nu o cerem din nou“, a precizat Daniela Licu, adăugând că aceia care au deja decizie de pensionare vor beneficia de modificarea drepturilor de pensie din luna următoare celei în care depun cererea. Acum, acele adeverințe sunt perfect valabile în cazul în care funcția și meseria persoanei care a lucrat cu grupe de muncă există în Decretul nr. 50/1990.

Cu cât se reduce vârsta standard de pensionare

Cei care au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă au avantajul că li se poate reduce vârsta standard de pensionare, dacă au stagiu complet de cotizare și dacă au lucrat un număr minim de ani în una sau ambele grupe de muncă, dar li se acordă și un spor de vechime proporțional cu numărul de ani lucrați cu grupe. „Reducerea din vârsta standard de pensionare se face cu un an pentru cei care au lucrat cu grupa I de muncă timp de doi ani, iar cei care au avut grupa a II-a de muncă trebuie să fi lucrat minimum șase ani cu această grupă, ca să beneficieze de reducere a vârstei standard de pensionare cu un an. Practic, sporul de vechime care se acordă este de trei luni pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă și de șase luni pentru fiecare an lucrat în grupa I de muncă“, a precizat Daniela Licu, director executiv al Casei Județene de Pensii Dolj. Ea a adăugat că celor care li se iau în calcul perioadele lucrate cu grupe de muncă vor beneficia de o creștere a punctajului de pensie.

Stagiul de cotizare complet este obligatoriu

De asemenea, pot beneficia de avantajele grupelor de muncă doar aceia care vor să se pensioneze și care au stagiul complet de cotizare cerut de lege. Mai exact, bărbații trebuie să aibă 35 de ani vechime, iar femeile care vor să se pensioneze în ianuarie 2017, de exemplu, trebuie să aibă o vechime de cel puțin 30 de ani și șase luni, ca să poată să li se reducă vârsta standard de pensionare cu anii lucrați în grupele de muncă.

Documente ce sunt acceptate de Casa de Pensii

De anul acesta, cei care nu au trecută perioada lucrată cu grupele de muncă în cărțile de muncă, anterior lunii aprilie 2001, pot aduce la CJP și alte documente din care să rezulte că au lucrat cu grupe de muncă: fie liste cu funcții și meserii încadrate în grupele de muncă, decizii interne ale firmelor la care au lucrat, fie contractele individuale de muncă, precum și contractele colective sau alte documente justificative ale firmei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS