Teatrul Naţional „MArin Sorescu” din Craiova va avea în acest weekend un program plin de specatacole şi începe anul 2017 cu forţe proaspete şi energie, cu un spectacol „Exploziv”, la Sala I.D Sîrbu, care are loc astăzi la ora 17.00.
Vineri, 13 ianuarie
Ora 19:00, sala Amza Pellea- PESCĂRUŞUL de A.P. Cehov, regia Yiannis Paraskevopoulos
Duminică, 15 ianuarie
Ora 17:00, sala I.D Sîrbu- CEALALTĂ ŢARĂ după Herta Muller, regia Alexandru Istudor
Ora 19:00, sala Amza Pellea- Întâlnirile SpectActor- invitat Grigore Leşe
Proiectul cu spectacolul „Exploziv” este câștigător al ediției a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice destinat tinerilor regizori și scenografi români.
Într-o școală cu principiul diversității, o clasă multiculturală (cu afro-americani, latino și un evreu victimă a bullying-ului), apare noul elev, Denis care schimbă ierarhiile devenind preferatul fetelor, mai influent decât șeful clasei, carismatic, rebel și autentic. Denis este singurul care se revoltă, nu acceptă presiunea falsă a părinților, are curaj să-l înfrunte pe directorul care predă lecția după carnețel, exercită fascinație inclusiv asupra psiholoagei școlii. Spectacolul „Exploziv” este o poveste despre o vârstă fragilă – adolescența, cu visele și nesiguranțele ei, o poveste despre prietenie și prima dragoste, despre relația părinți-copii și cea elev-profesor, despre raporturi de putere între colegii de clasă și dorința de popularitate.
Spectacolul lui Yiannis Paraskevopoluos eliberează textul dramatic de povara lentorii cehoviene, totul este viu și neașteptat. Nici un samovar nu împodobește scena. Decorul și costumele create de Lia Dogaru captează forța izbitoare a energiei culorilor. „Pescărușul” acesta captează iubiri neîmplinite și spune o poveste frumoasă și tristă, precum este și viața.
Faimoasa actriță Arkadina sosește în vacanță la moșia de la țară a fratelui ei, Sorin, unde asistă împreună cu scriitorul Trigorin la un spectacol cu o piesă scrisă de Treplev, fiul Arkadinei. În acest spectacol regizat chiar de autorul piesei, joacă Nina, o tânără care locuia pe moșia învecinată și care visează să devină actriță. Trigorin este un scriitor deja celebru, pe care Nina îl admiră și, cunoscându-l se îndrăgostește de acesta. Ultimul act al piesei se petrece la doi ani distanță, tot în casa lui Sorin, unde aflăm ce s-a întâmplat între timp. Treplev este surpins de o vizită neașteptată a Ninei. Răvășită, Nina îi mărturisește lui Treplev ce a trăit în ultimii ani, şi asistă neputincios la o altă plecare a Ninei, apoi distruge manuscrisul la care lucra. Finalul piesei este generat de o împușcătură care se aude din afara scenei.
Primul invitat al „Întâlnirilor SpectActor” pe anul 2017 va fi rapsodul Grigore Leșe, unul dintre rarisimii promotori ai folclorului tradițional românesc, pe care îl gândește și îl interpretează în marea tradiție a rapsozilor autentici români, păstrători ai comorilor acestui tezaur al spiritualității naționale.
Grigore Leșe, el însuși un om-tezaur al României, vine să cânte și să vorbească în cadrul unei conferințe atipice la “Întâlnirile SpectActor”, duminică 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Române, la sala „Amza Pellea” a Teatrului Național Craiova.