Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat apariţia unei ”noi mândrii naţionale” în primul său discurs în faţa congresmenilor, susţinând că aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei reprezintă cheia pentru a crea locuri de muncă pentru cetăţenii americani. De asemenea, miliardarul republican le-a cerut congresmenilor să-i susţină politicile fiscale şi de reglementare a industriei, care vor readuce măreţia Americii. În timpul primelor 40 de zile de mandat prezidenţial, miliardarul republican şi-a reluat promisiunea de a pune pe primul loc America – însă a evitat să-şi traducă viziunea populistă într-o realitate legislativă, potrivit www.cnn.com.
”Acum începe un nou capitol al măreţiei Americii. O nouă mândrie naţională i-a naştere în naţiunea noastră. Un nou val de optimism pune acele visuri imposibile la îndemână”, a declarat preşedintele american în ropotele de aplauze ale reprezentanţilor şi senatorilor republicani din Congres.
Donald Trump a promis că va economisi miliarde de dolari prin aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei, amintind inclusiv de promisiunea sa de a ridica un zid antiimigraţie la graniţa sudică, dar fără a menţiona ţara care va plăti pentru acest zid.
”Trebuie să refacem integritatea şi să restabilim domnia legii la graniţele noastre”, a spus preşedintele american, în timp ce a promis construirea unui ”mare, mare zid” la graniţa sudică dintre Statele Unite şi Mexic.
Liderul de la Casa Albă a susţinut că aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei reprezintă cheia stimulării locurilor de muncă şi a salariilor pentru angajaţii americani, precum şi pentru reducerea criminalirăţii în SUA.
Donald Trump a promis că va introduce un sistem de imigraţie bazat pe merit, care va reglementa noile veniri şi va reduce numărul muncitorilor necalificaţi veniţi ca imigranţi în Statele Unite.
De asemenea, miliardarul republican a susţinut că un sistem de imigraţie asemănător celui australian ar duce la ”creşterea salariilor pentru muncitorie şi ar ajuta familiile care se luptă pentru supravieţuire – inclusiv acele familii de imigranţi – să se alăture clasei de mijloc”.
Australia este adeseori criticată de organizaţiile internaţionale pentru politica de imigraţie extrem de dură şi pentru încălcarea drepturilor omului, având în vedere că-i închide pe termen nedeterminat pe imigranţi în două centre de detenţie din Nauru şi Papua Noua Guinee.
În cel mai lung discurs ţinut până în acest moment, preşedintele american a promis că va implementa scutiri de impozite masive pentru americanii din clasa de mijloc şi va abroga Obamacare.
Mesajul populist al miliardarului republican în ceea ce priveşte economia a fost extrem de important în victoria sa din din alegerile prezidenţiale – ajutându-l să câştige voturi importante în state precum Michigan, Ohio şi Pennnsylvania.
Acum, marea provocare constă în traducerea unei retorici în politici concrete şi realizări legislative.
Preşedintele american a avut parte de o lună de miere extrem de scurtă, în special din cauza luptelor interne şi a lipsei de experienţă care a marcat nou administraţie prezidenţială, precum şi a semnalelor confuze trimise chiar de către Trump.
Aproximativ 44% dintre americani cred că miliardarul republican face o treabă bună, fiind vorba de un minim istoric al aprobării populare pentru prima lună de mandat a unui preşedinte de la Casa Albă.
Donald Trump spera să folosească o serie de ocazii pentru a se reconecta cu aşa-numitele ”gulere albastre”, inclusiv prin renunţarea la acele acorduri comerciale pe care le consideră dăunătoare muncitorilor americani. Însă, mulţi alegători au început să se uite în spatele retoricii lui Donald Trump de a reconstrui America.
Republicanii au militat în ultimii ani pentru abrogarea şi înlocuirea Obamacare.
Însă, congresmenii republicani recunosc că nu sunt de acord cu planurile administraţiei prezidenţiale vizavi de reformarea sistemului asigurărilor de sănătate din Statele Unite.
Conservatorii sunt disperaţi să distrugă cât mai curând posibil Obamacare, însă republicanii pragmatici sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte dezmembrarea unui sistem care a ajutat 20 de milioane de americani să obţină asigurare de sănătate, inclusiv în acele fiefuri republicane, precum Kansas.
Noi tensiuni între congresmenii republicani şi administraţia prezidenţială au apărut după publicarea propunerilor bugetare ale lui Donald Trump.
Preşedintele american doreşte suplimentarea cu până la 54 de miliarde de dolari a bugetului Apărării, propunând tăieri masive pentru programele de asistenţă internaţională şi de protejarea a Mediului.
Însă, republicanii sunt îngrijnoraţi de tăierea cu o treime a finanţării pentru Departamentul de Stat.
Donald Trump va trebui inclusiv să echilibreze creşterea finanţării militare cu protejarea securităţii sociale, fără să agraveze datoria naţională de 20 de trilioane de dolari a Statelor Unite.
https://www.youtube.com/watch?v=FUBqRbl9Vt8