Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, potrivit wikipedia. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 – Anul internațional al femeii.
Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
Marcată anual pe 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.
În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori si diferite cadouri, sărbătoarea de 8 martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.
În România se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începand din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
În Australia, există tradiţia de a se purta garoafe: o garoafă colorată semnifică faptul că mama persoanei respective trăieşte, în timp ce garaoafa albă simbolizează un mod de a onora mama decedată.
În Irlanda, în acestă zi, femeile primesc flori şi felicitări. De asemenea, există obiceiul ca oamenii să ia prânzul sau cină cu mama, sau de multe ori, mamele sunt răsfăţate cu micul dejun în pat, pentru exprimarea dragostei şi recunoştinţei.
În Mexic, această zi este sărbătorită cu bucurie, Bisericile organizând o masă specială.
Ziua de 8 martie este legată simbolic de flori, iar „mascota” internaţională a sărbătorii este laleaua. Având în vedere că aceasta reprezintă gingăşia, aceasta ar trebui oferită de ziua lor. Desigur, faptul că este „preferată” la nivel global, nu semnifică faptul că femeile primesc doar aceste flori, ci se mai optează şi pentru crini, zambile, irişi, narcise.
S-a încetăţenit ideea ca de Ziua Femeii ar trebui purtat mărţisorul primit de 1 martie pentru a avea noroc tot anul. De altfel, acesta ar trebui purtat fie toată luna martie, fie măcar în perioada 1-9 martie.