9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateContorizare individuală prin apometre cu citire la distanță

Contorizare individuală prin apometre cu citire la distanță

Craiovenii au posibilitatea să-și individualizeze consumul pe apă rece și apă caldă și să încheie contracte cu operatorul local, fără să mai facă separarea instalațiilor pe casa scării. Proprietarii au această posibilitate începând cu anul 2015, odată cu modificarea Legii nr. 241/2006, dar puțini știu acest lucru. Reglementările Legii nr. 224/2015 le permit să-și monteze contoare de măsură cu citire la distanță atât pe apă caldă, cât și pe apă rece pe instalațiile din propriile locuințe. „Avem montate de doi ani contoare de apă cu transmisie radio, la care citirea se face în câteva minute. Vorbim de 150 de echipamente, într-un bloc-turn de pe Calea București, unde și-au montat toți consumatorii. Contoarele sunt inteligente, ne semnalizează dacă un vas de wc are pierderi, scurgerile accidentale. Contoarele nu mai pot fi influențate cu magnet. În septembrie am făcut prima lună de calcul și așa-zisele «pierderi» au fost foarte mici. Și, ce este important, conform legislației, locatarii pot să încheie contracte individuale cu furnizorul“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem.
„Proprietarii din blocul P1 și-au montat contoare cu citire la distanță și diferențele sunt aproape inexistente. Încercarea de fraudare se vede imediat, sunt sesizate pierderile. Locatarii sunt mulțumiți, iar costurile au fost moderate, 70 de lei/contor cu manoperă cu tot“, a precizat Marinela Diaconu, administrator Asociația de proprietari nr. 4 Calea București.

Se menține vechea instalație și se schimbă contoarele

Trebuie menționat că proprietarii trebuie să respecte strict prevederile legale, dacă vor să-și monteze contoare cu citire la distanță.
Iată ce spune legea în acest sens: „În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență; b) în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor; c) certificatele metrologice emise de producător/laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului“, se arată în art. 31, alineatul 12, lit.a, b, c din Legea nr. 224/2015.

Se modifică instalația de apă rece

Legea nr. 224/2015 a înăsprit condițiile separării pe casa scării a instalațiilor de apă, în sensul că se impun o serie de condiții noi legislative și tehnice pentru proprietarii care trec la distribuția pe orizontală. În primul rând, trebuie să facă aceste instalații pe cheltuiala proprie, lucru care se întâmpla și până acum. Trebuie să existe acordul tuturor proprietarilor pentru consum individual, acord care trebuie întărit prin hotărârea Adunării Generale a asociației de proprietari. Se execută instalația și se încheie contractul individual doar dacă se montează apometre cu citire la distanță. Se păstrează în continuare contorul general. Apometrele pentru contorizarea consumului de apă rece se vor monta pe casa scării și vor fi doar dintre cele cu citire la distanță. Compania montează generalul din categoria celor electromagnetice și cu modul radio. Proprietarii trebuie să știe că, după ce își dau acordul, nu se leagă doi, trei din bloc, se branșează toate apartamentele la noua instalație și dispare vechea instalație. Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia spun că aceste reglementări au dus la scăderea solicitărilor pentru trecerea la distribuția pe orizontală. „Solicitările au scăzut cu 30% comparativ cu perioada anterioară apariției legii. Într-adevăr, legea este restrictivă, dar în acest fel proprietarii au posibilitatea să plătească doar ce consumă“, a precizat Cristian Diaconu, șef Serviciu Tehnic în cadrul Companiei de Apă Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS