-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrimăria și-a uitat ruinele din Centrul Istoric

Primăria și-a uitat ruinele din Centrul Istoric

„Când mor casele vechi, moare sufletul oraşului, pentru că un oraş trăieşte şi în prezent, dar şi în trecut“, spunea un urbanist. În Craiova, unele dintre construcțiile vechi, frumoase, reprezentative pentru o anumită epocă și, mai mult decât atât, declarate monumente istorice, au fost readuse la viață odată cu modernizarea Centrului Istoric.
Totuși, printre clădirile de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX care au fost renovate, au rămas stinghere, cu fațada cenușie, decojită, de pe care se desprind ornamentele florale, câteva imobile aflate în patrimoniul public și privat al Primăriei Craiova. Municipalitatea deține fie terenul, fie parte din clădire sau chiar pe toată.
„În interiorul imobilului situat pe strada Olteț nr. 10 este inventariat în domeniul privat al Municipiului Craiova spațiul în suprafață de 46,33 mp. Pe strada Olteț nr. 5 este inventariat în domeniul privat al municipiului Craiova teren de 1.141 mp. Pe strada Olteț nr. 5 este inventariată în domeniul public clădire în suprafață de 192 mp. Pe strada Traian Demetrescu nr. 2 este inventariat în domeniul privat al Municipiului Craiova teren aferent clădire de 218 mp“, a comunicat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Aceste clădiri de pe străzile Lipscani, Olteț, Romain Rolland, Theodor Aman și Frații Buzești „zac“ uitate de administrația locală, care la vremea renovării Centrului Istoric a impus proprietarilor să refacă fațadele vechilor clădiri. Nu vorbim de vestita „casă cu copac“ de la numărul 23 de pe strada Olteț. Altor imobile li se prăbușește fațada pe caldarâm fără ca deținătorii să ridice un deget. Trecând prin gangul blocurilor de pe strada Theodor Aman, ajungi în capătul străzilor Olteț și Romain Rolland. Tabloul este aproape neschimbat, cu excepția unui munte de pământ excavat și așezat pe un teren ce se pretează ca spațiu verde și a unei clădiri în construcție căreia proiectantul a încercat să-i dea o tentă de secol trecut. Pe strada Olteț, în partea stângă, o clădire vopsită în nuanță de ocru are pe frontispiciu o pancartă pe care scrie „Romhandicap“. Fațada este crăpată, tencuiala se prăbușește lângă fundație. În spatele gratiilor așezate la ferestre se văd câteva geamuri sparte, iar restul sunt înnegrite de praf. De sus, de la cornișă, tencuiala s-a desprins și se zărește un schelet metalic, iar în burlanele sparte a răsărit vegetație. Clădirea de vizavi este ca o tablă de șah, fațada de la parter e vopsită în alb, cu tocărie din PVC în aceeași nuanță. Etajul nu este refăcut, tencuiala este căzută până la cărămidă, zidul exterior este pe jumătate rupt, contrastând cu clădirea învecinată, refăcută complet și a cărei vitrină, de la parter, mai amintește de secolele trecute.

Monumente fără nume

Casă monument în ruină pe strada Romain Rolland (Foto: Bogdan Grosu)
Casă monument în ruină pe strada Romain Rolland (Foto: Bogdan Grosu)

Pe strada Romain Rolland, o clădire cochetă, cu gang închis cu grilaj metalic, cu etaj, este o adevărată ruină. Pe fațada distrusă de vechime este amplasată plăcuța care marchează imobilul ca fiind monument. Casa construită în secolul al XIX-lea este părăsită. Este singurul imobil rămas în această stare în zona respectivă. Înaintând spre răscruciul străzii Lipscani cu Frații Buzești și strada Traian Demetrescu, la numărul 1, o clădire pe două laturi are ușile zăvorâte. Este clădire monument istoric. Geamurile largi de la parter din tâmplărie PVC de culoare maro, arcuite în partea superioară, lucesc pe fațada cojită, pe care poți distinge două-trei nuanțe de var. Clădirea nu este utilizată în prezent.
Imobilul cu cutii electrice pictate

Casă pe strada Theodor Aman (Foto: Bogdan Grosu)
Casă pe strada Theodor Aman (Foto: Bogdan Grosu)

Lângă gogoșeria de pe strada Theodor Aman, o clădire compusă din trei corpuri nu a mai fost dată cu var de dinainte de anii ‘90. Ea se prelungește până pe strada Mihail Kogălniceanu şi găzduia în trecut un magazin de materiale textile. În dreptul ușilor din lemn, deteriorate, tencuiala este roasă până la cărămidă. În dreptul unei vitrine din PVC, cineva a încercat să reîmprospăteze zugrăveala, dar culoarea liliachie nu se potrivește cu fațada îngălbenită. Altă pată de culoare sunt portretele de pe cutiile de electricitate, lipite de fațada imobilului și pictate în culori vii.
Le luăm de la RAADPFL și le reabilităm, spune primăria

Primăria spune că aceste imobile se află în prezent în administrarea RAADPFL, dar regia nu poate să investească în ele. Soluția ar fi preluarea lor de către administrația locală și prinderea într-un program de reabilitare. „Pentru casa cu pom căutăm soluții să o prindem pe fonduri europene, pentru celelalte sunt discuții să fie preluate de la RAADPFL, care nu poate să facă decât investiții de chiriaș, și să fie predate la primărie, să le prindă într-un program de reabilitare“, a declarat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS