4.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria preia astăzi, 1 ianuarie 2018, preşedinţia Consiliului UE

Bulgaria preia astăzi, 1 ianuarie 2018, preşedinţia Consiliului UE

Bulgaria, cea mai săracă membră a Uniunii Europene, preia astăzi, 1 ianuarie 2018, preşedinţia Consiliului UE. România, a doua în clasamentul sărăciei, va fi „la butoane” în perioada ianuarie-iunie 2019.

Bulgaria, care a intrat în Uniunea Europeană în 2007, odată cu România, speră ca odată cu preluarea primei sale preşedinţii a Consiliului UE să beneficieze de o îmbunătăţire a imaginii.

Totodată, Sofia caută să convingă că este demnă să adere în sfârşit la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar pe termen mai lung în zona euro, scriu jurnaliștii de la AFP într-un articol intitulat „Săracă şi proeuropeană, Bulgaria preia preşedinţia UE”.

Spre deosebire de ţările din Grupul de la Vişegrad (V4 – Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria), Bulgaria nu s-a opus politicii europene de relocare a refugiaţilor în cadrul UE. ”Bulgaria este una dintre puţinele state foste comuniste, din cadrul UE, care apreciază la justa valoare fondurile europene, care au asiguat 66% din creşterea sa economică începând din 2007. Ea nu creează dificultăţi, inclusiv în politica migraţiei”, spune un diplomat european acreditat la Sofia.

 

Preşedinţia bulgară, care succede Estonia, va fi totodată a lansării noii faze a negocierilor liderilor europeni cu Regatul Unit, pe tema unei perioade de tranziţie post-Brexit şi a cadrului viitoarei lor relaţii comerciale.

Provocările nu sunt puține – bugetul UE după 2020, proiectul unei reforme a zonei euro care aşteaptă formarea unui guvern în Germania, cooperarea consolidată în materie de apărare recent lansată, reforma instituţiilor europene după Brexit, piaţa unică digitală (Digital Single Market).

Sofia intenţionează totodată să-şi aducă expertiza regională într-un subiect care-i este la inimă – integrarea europeană a vecinilor săi din Balcani. Un summit UE-Balcani este prevăzut în luna mai. Dintre ţările care au făcut parte din fosta Iugoslavie şi Albania, numai Serbia şi Muntenegru poartă în prezent negocieri de aderare cu UE. (sursa:romanialibera.ro)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS