0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe câţi bani are nevoie lunar o persoană pentru un trai decent

De câţi bani are nevoie lunar o persoană pentru un trai decent

Pentru un trai decent, oamenii au nevoie să aloce 20% din venituri pentru alimente (Foto: Arhiva GdS)

O persoană adultă are nevoie de cel puţin 2.552 de lei pe lună pentru un trai decent, relevă un studiu dat publicităţii zilele trecute. Potrivit aceleiaşi cercetări de piaţă, o familie cu doi copii ar avea nevoie de 6.762 de lei pe lună pentru a trăi cum se cuvine în România. Iată în ce condiţii s-a realizat studiul respectiv şi ce bunuri şi servicii au fost luate în calcul.

Un studiu realizat în perioada august-septembrie 2018, de către trei entităţi specializate, relevă faptul că o familie are nevoie de venituri consistente pentru a avea un nivel de trai decent în România. Conform studiului, valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți şi doi copii este de 6.762 de lei. Pentru o persoană singură, valoarea coșului este de 2.552 de lei pe lună. Studiul a luat în calcul salariați cu venituri sub medie și vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani. De asemenea, realizatorii studiului au presupus că unul dintre copii are vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani și celălalt între 8 și 10 ani.
După aceeaşi formulă a fost calculat coşul minim de consum şi pentru familii cu număr diferit de membri. Nevoia minimă de venit lunar pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulți și un copil, este de 5.551 de lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.146 de lei pe lună, iar coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2.552 de lei pe lună.

Ce conţine coşul minim de consum

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, respectiv: alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălțăminte, locuință, dotarea locuinței, cheltuieli cu locuința, produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, sănătate, recreere şi vacanță, fondul de economii al familiei. Se observă că realizatorii studiului au luat în calcul şi o componentă esenţială a vieţii de zi cu zi: economisirea, în contextul în care populaţia trebuie să fie preocupată şi de „ziua de mâine“.
În calculul coşului minim necesar unei familii cu patru membri, pentru un trai decent au fost incluse produse şi servicii de care acea familie nu se poate dispensa. Pentru alimentație este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte şi încălțăminte – 651 de lei, locuință – 1.781 de lei, dotarea locuinței – 220 de lei, cheltuieli cu locuința – 477 de lei, produse de uz casnic şi igienă personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educație şi cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătății – 107 lei, recreere şi vacanță – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, se observă că acele costuri legate de locuinţă au ponderea cea mai mare în coşul de consum, de 26,33%, iar alimentația are o pondere de 20,77% din total, conform exemplului dat în studiu.

Guvernul nu a mai calculat coşul minim

Studiul a fost realizat de către Fundația Friedrich Ebert Stiftung (FES) România, Syndex și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, având ca idei centrale faptul că oamenii trebuie să aibă un trai decent şi nu doar să „supravieţuiască“. „Conceptul de trai minim decent se referă la un set de nevoi de consum care acoperă toate nevoile biologice și sociale ale unei persoane, nu doar cele legate de supraviețuire“, spun realizatorii studiului. În România, conceptul de coș minim de consum a fost introdus pentru prima oară în legislație prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000, cu scopul de a servi drept „element esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale și a altor politici în domeniul social“. Neactualizat din toamna lui 2003, coșul minim de consum nu se baza în mod explicit nici pe nevoile pentru un trai minim decent, nici pe cele pentru subzistență, arată cele trei entităţi care au calculat în 2018 coşul minim de consum pentru un nivel de trai acceptabil.
Statul nu mai calculează de ani buni coşul minim de consum, nici măcar la nivel de subzistenţă. Anul acesta, lipsa unor date oficiale legate de acest coş minim de consum lunar au creat probleme în aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice, în sensul că autorităţile nu au putut stabili cu exactitate ce sumă de bani din venitul lunar al unei persoane aflate în incapacitate de plată i-ar fi necesar traiului de zi cu zi, astfel încât să se poată cunoaşte ce sumă poate să fie stabilită în planul de rambursare a datoriilor acelei persoane. În cele din urmă, reprezentanţii autorităţilor care au obligaţia să vegheze la aplicarea legii au apelat la diverse alte instituţii să stabilească un coş minim necesar unei persoane pentru supravieţuire. Potrivit unor date de la surse avizate, acest necesar lunar de venituri pentru ca o persoană să poată trăi decent este de circa 2.600 de lei pe lună, prag minim care încă nu a fost dat publicităţii. Se observă că această sumă minimă necesară unei persoane pentru a trăi în România este foarte apropiată de cea stabilită prin intermediul studiului dat recent publicităţii de cele trei entităţi amintite mai sus.
Realizatorii studiului informează că pentru elaborarea conținutului coșului alimentar minim decent pentru familia de referință au fost utilizate trei surse de informații: interviurile de grup, structura coșurilor alimentare anterioare elaborate în România și interviuri cu experți şi 20 de nutriționiști. Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermarketuri în cele cinci orașe în care a avut loc cercetarea de teren. Pentru calcularea valorii coșului alimentar a fost utilizată media prețurilor colectate, mai informează realizatorii studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS