6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlack Friday 2018 - Câteva sfaturi pentru a nu cădea în plasa falselor reduceri

Black Friday 2018 – Câteva sfaturi pentru a nu cădea în plasa falselor reduceri

De la an la an magazinele vând tot mai mult de Black Friday, chiar dacă numeroși oameni își propun să nu cumpere nimic și preferă să aștepte alte campanii de vânzări și să se documenteze intens. Cei care vor cumpăra trebuie să țină cont de câteva sfaturi pentru a alege cu adevărat produse care au preț cu adevărat avantajos, iar cuvintele cheie sunt informare, pregătire și cumpătare.

Documentare și pregătire – De Black Friday contează componenta emoțională, mai ales când lângă un produs se găsește și steluța sau „eticheta” care arată o reducere mare. Unii își cumpara produse pe care le urmăresc de săptămâni bune și ”vânează” prețul cel mai mic, iar alții cumpără sub impulsul momentului și își iau chiar lucruri de care (poate) nu au nevoie.

Documentarea este de bază și cu câteva săptămâni înainte trebuie să începeți să comparați prețuri, să decideți exact ce vă doriți și, mai ales, să stabiliți un buget. De menționat că este foarte posibil ca televizorul de la marca X pe care ați pus ochii să nu fie nicăieri în oferta de Black Friday. La fel, nici nu sunt prezente des cele mai noi smartphone-uri, în timp ce la smartphone-uri lansate în primăvară este posibil ca reducerea să fie de 5-10%.

Însă la telefoane lansate în toamna sau în primăvara lui 2017 reducerea poate fi și de peste 400 de lei. Partea negativă este că stocurile pentru cele mai interesante telefoane se pot epuiza chiar și în sub un minut, așa că rapiditatea este esențială.

Stabiliți un buget maxim și țineți-vă de el. Pentru a nu ajunge să ai probleme financiare este bine să stabilești dinainte un buget maxim pe care vrei să-l dedici Black Friday. Depășiți bugetul doar dacă apare ceva cu totul ieșit din comun. Deși este obositor, dacă îți dorești cu adevărat un anumit produs merită să intri des să vezi evoluțiile prețurilor sale în octombrie și noiembrie pe mai multe site-uri si să le notezi. Chiar și în ziua de Black Friday merită folosite comparatoarele de prețuri pentru a vedea cum stau lucrurile cu produsul dorit.

Faceți câteva pregătiri care pot conta enorm – Dacă vreți să cumpărați de pe anumite site-uri instalați-vă aplicația, autentificați-vă și salvați detaliile de card. Cum produsele cele mai interesante se vând în primele minute, aceste detalii contează mult.

Consultați Facebook și Instagram – Au trecut vremurile când principala sursă de informare era constituită de cataloagele din magazinele fizice. Acum, dincolo de site-urile companiilor, merită consultate și paginile lor de Facebook și Instagram de unde puteți afla despre oferte.

Consultați politicile magazinelor – Unele magazine modifică termenii garanției sau modalitățile de livare pentru produsele vândute de Black Friday și merită să vă informați în acest sens, pentru a nu avea surprize.

Încercați să nu alegeți produse cu preț nerealist de mic, mai ales dacă este vorba de aparate pe care le veți folosi mai mulți ani.

ANPC a publicat recent un ghid al consumatorului pentru Black Friday. Iată câteva sfaturi din el:

Câteva sfaturi generale

• Fă o listă cu produsele pe care dorești să le achizitionezi și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta să eviți falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat.
• Verifică cu atenție modul în care este afișată reducerea pe site sau pe eticheta produsului.
• Nu cădea în capcana ofertelor care anunță mari reduceri de prețuri doar pentru a te atrage să intri în magazin.
• În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ai ales produsul.
• Utilizează cardul pentru a face plata. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin card, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ți recupera suma plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plății. Contactează-ți banca pentru a afla mai multe amănunte.

În ce condiții poate clientul să renunțe la achiziție
A. În cazul magazinelor clasice, legea NU îți dă dreptul de a renunța la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să-ți fie rambursată decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garanțiile.
B. Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care poți renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare. Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea produsului, va trebui să plătești tu returul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS