9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateWall Street Journal: Cum ne va schimba viaţa tehnologia în 2019. Inteligenţa artificială s-ar putea muta din cloud

Wall Street Journal: Cum ne va schimba viaţa tehnologia în 2019. Inteligenţa artificială s-ar putea muta din cloud

De la mijloace de livrare sau telefoane cu ecran pliabil până la sisteme corporative de monitorizare a sănătăţii şi reprimarea intimităţii, anul 2019 îşi anunţă punctele de interes pentru direcţiile pe care le are în vedere tehnologia, potrivit Wall Street Journal.

După un an în care şefii de la Facebook sau Twitter s-au încurcat în explicaţii privind erorile de pe platformele pe care le gestionează, iar maşinile conduse de inteligenţă artificială au făcut primele victime umane, iar acţiunile companiilor specializate în producerea tehnologiei au avut zile grele la bursă, se aşteaptă ca 2019 să fie anul în care dispozitivele electronice să îşi ia revanşa şi să recupereze din pierderile pe care le-au suferit în ceea ce priveşte imaginea în 2018, se arată în materialul semnat de Joanna Stern şi David Pierce, scrie Mediafax.

Fanii jocurilor electronice pot să spere că vor pune mâna, într-un final, pe jocul de realitate augumentată Harry Potter, a cărui lansare anunţată cu surle şi trâmbiţe a fost întârziată. Apoi, 2019 este anul în care tehnologia 5G ar putea să intre în marile oraşe, sistemul Apple să se aleagă cu îmbunătăţirile aşteptate iar compania Disney să îşi lanseze propriul sistem de streaming. Jurnaliştii americani includ printre schimbările aşteptate şi modificări care pot deveni obligatorii pentru companii în ceea ce priveşte politicile de colectare a datelor.

Apple a vorbit în anul care se încheie despre dispozitive iPhone cu un preţ mai mic, despre unul care să aibă dimensiuni mai mari şi a venit cu unele îmbunătăţiri ale sistemului de operare. În 2019 sunt aşteptate mişcări ceva mai îndrăzneţe. Iar entuiasmul investitorilor ar putea să depindă de asta, scrie Mediafax.

După 12 generaţii de iOS, ecranul principal a rămas un simplu careu pentru iconurile aplicaţiilor. Următoarea versiune ar putea să schimbe acest lucru.

După ani întregi în care s-a vorbit despre posibilitatea de a downloada un film în câteva secunde, tehnologia 5G ajunge în final pe piaţă mulţi operatori anunţând că au de gând să introducă serviciul în primele oraşe în prima jumătate a lui 2019 iar producători de dispozitive mobile ca Samsung sau LG au deja în plan lansarea noilor telefoane compatibile cu tehnologia.

Facebook nu a avut chiar cel mai bun an, problemele legate de distribuirea datelor personale aducând variaţii ale preţului acţiunilor la bursă şi scăderi ale numărului de utilizatori aşa că se aşteaptă şi în 2019 să continue efectele scandalului. Nici Google nu este în siguranţă, fiind aşteptate cercetări ale autorităţilor în legătură cu accesarea căsuţelor de mesaje şi a problemelor pe care le au cu siguranţa datelor.

Viitorul apropiat include şi un număr din ce în ce mai mare al magazinelor care nu mai folosesc angajaţi la casă. După ce primele 8 magazine Amazon Go au arătat că o aplicaţie poate să rezolve multe dintre problemele pe care le ai la cumpărături cu interacţiunea umană, s-ar putea să fim martorii unei schimbări majore de direcţie în comerţul cu amănuntul spre o lume cu mai puţini oameni la casă şi mai multe camere de luat vederi care monitorizează mişcările cumpărătorilor. Un inconvenient în plus faţă de cele evidente ar putea să fie reclamele pe care le vei primi pentru produsele pe care le-ai pus la loc pe raft.

După un an de programare, Harry Potter ar putea să iasă pe piaţă în varianta unui joc de realitate augumentată (AR) care să depăşească succesul pe care l-a avut Pokemon Go. Chiar dacă este puţin probabil să apară pe piaţă ochelari AR pentru toată lumea, companii precum North sau Vuzix sunt la un pas de lansarea primelor versiuni experimentale ale dispozitivului.

Înainte să se impună maşinile fără şofer, este de aşteptat să se dezvolte mai ales opţiunile de livrare automatizate, poate nu chiar pizza livrată cu drona, dar mici frigidere pe roţi cu un sistem autonom de orientare ar putea să apară.

Sistemele de distribuire de conţinut online vor fi domeniul în care concurenţa se intensifică în 2019. Netflix se aşteaptă să aibă un impact mai mare în industria cinematografică iar marile companii precum Disney se pregătesc să îşi lanseze propriul serviciu de streaming. Disney+ va oferi produse Marvel şi Pixar pe o singură platformă. Compania a început deja să îşi retragă produsele de pe site-urile concurente, scrie Mediafax.

Inteligenţa artificială s-ar putea muta din cloud în unitatea centrală. În prezent, fiecare întrebare adresată unor dispozitive precum Siri ori Alexa este înregistrată în cloud, aşadar în computerele companiilor. Faptul că funcţionarea inteligenţei artificiale este dependentă de această conexiune suprasolicită nu doar siguranţa datelor ci şi durata de viaţă a bateriei dispozitivului. Ce de la Intel şi alte companii pregătesc procesoare ce să folosească mai mult spaţiul oferit de fiecare dispozitiv, iar siguranţa datelor va rămâne astfel la îndemâna utilizatorului. În plus, notificările legate de sănătate de la ceasul inteligent ar putea să fie trimise pe telefon chiar şi atunci când acesta este setat în modul recomandat pentru călătoriile cu avionul.

Marile companii de tehnologie vor putea primi acces în 2019 şi pentru informaţiile medicale ale celor care nu au folosit niciodată dispozitive inteligente pentru a-şi monitoriza starea organismului. Amazon a început să distribuie programe care adună informaţii din dosarele medicale pentru a contribui la scăderea costurilor de arhivare. Compania a achiziţionat şi o farmacie online. Apple are deja discuţii cu Departamentul Veteranilor pentru a le permite utilizatorilor să îşi transfere dosarele medicale pe dispozitivul mobil. Chiar şi mari companii de asigurări au început să îşi încurajeze clienţii să îşi împărtăşească datele medicale, scrie Mediafax.

Anul 2019 ar putea să marcheze primii paşi în rezolvarea dilemei care ne face să avem nevoie de telefoane cu un ecran mai mare şi faptul că deja dispozitivele au ajuns la dimensiuni care ne pun la încercare capacitatea de a le ţine în mână. Samsung şi alte companii au dezvăluit faptul că avansează rapid în proiectul de a produce un dispozitiv de mărimea unui telefon care să se desfacă încât să avem un ecran de dimensiunile unei tablete. Deocamdată se ştie că nu este uşor să se construiască un ecran flexibil iar ceea ce s-a arătat era prea mare şi ciudat. Dar ecranul pe care îl împachetezi s-ar putea să apară mai întâi în maşină sau în casă. Până la urmă un ecran de televizor mare pe care îl poţi împături sună destul de bine pentru oricine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS