O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România a ajuns miercuri la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectului legii bugetului pe 2019.
Din delegaţie fac parte preşedintele AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
„Cred că cea mai importantă este o rezolvare a problemei indiferent care este reprezentantul guvernamental ce doreşte să dialogheze cu delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România. Ceea ce s-a solicitat în întâlnirea de aseară cu domnul ministru de Finanţe şi cu domnul consilier de stat Darius Vâlcov considerăm că sunt sume rezonabile, acceptabile, care sunt necesare autorităţilor locale şi sub nicio formă nu cred că trebuie să închidem ochii şi să fim indiferenţi la faptul că vor pierde toate comunităţile bugete şi în acest an aşa cum şi anul trecut s-a procedat la tăieri şi ni s-a promis că vom recupera anul acesta. Din nou, din păcate, vom avea nevoie să suportăm austeritate în condiţiile în care în toate declaraţiile publice ni se prezintă o situaţie roz a finanţelor ţării”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, ea a precizat că miercuri dimineaţă „a existat o întâlnire informală şi s-a propus tăierea din bugetul Primăriei Capitalei a 70 – 80 de milioane de euro”. „Ceea ce ar însemna să nu mai putem cumpăra 300 – 400 de autobuze noi Euro 6 sau să construim două – trei pasaje care ar debloca foarte mult traficul din Capitală sau să realizăm o maternitate nouă aşa cum ne-am dorit. Deci, iată că aceste tăieri, practic, se vor reflecta direct în viaţa cetăţenilor şi sunt convinsă că şi la nivelul celorlalte municipii, la fel, se va ajunge să se renunţe la investiţii în şcoli, în spitale, în infrastructură, ceea ce nu este de dorit”, a spus Firea.
Edilul Capitalei a arătat că, deşi ministrul Finanţelor le-a comunicat primarilor marţi seară că miercuri până în ora 12,00 le va fi prezentată varianta Guvernului în privinţa sumelor ce vor reveni autorităţilor locale în proiectul de buget pentru 2019, acest lucru nu s-a întâmplat.
„Chiar domnul preşedinte (al Asociaţiei Municipiilor din România – n.r.) Negoiţă a vorbit cu domnul ministru de Finanţe la telefon, pentru că a fost o oră propusă de domnia sa ieri, adică a domnului ministru, ca până în 12,00 să dea un răspuns favorabil, mai degrabă, nu unul nefavorabil, şi am înţeles că nu sunt, încă, gata cifrele, calculele, poate după şedinţa de Guvern. Nu este vorba despre o presiune pe care o punem marile oraşe pe Guvern, (…) nu solicităm decât ceea ce este corect şi legitim pentru cetăţenii întregii ţări”, a declarat Gabriela Firea.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat şi el că, anul trecut, oraşul său a pierdut 28 de milioane de euro.
„Ca să aveţi un nivel de reprezentare, Sala polivalentă din Cluj-Napoca a costat aproximativ 20 de milioane de euro. Deci în fiecare an, practic, pierdem echivalentul unei săli polivalente cu dotări de ultimă generaţie. (…) Astăzi, proiectul de buget pe care îl am în pregătire la Cluj are un deficit de aproape 100 de milioane de euro. Deci, în condiţiile în care se va mai pierde şi anul acesta o sumă atât de importantă pur şi simplu, la fel ca la Bucureşti, la Ploieşti sau în altă parte, proiecte care vizează construcţia de creşe, pasaje supraterane, decongestionarea traficului, parkinguri, realizarea de parcuri noi şi alte obiective de interes general nu vor putea fi realizate. (…) Deci, cu alte cuvinte, în primul rând, să se curme eroarea de anul trecut şi să se reintre într-un climat european, iar susţinerea asociaţiei noastre este ca acea treime din buget să fie alocată administraţiilor locale. Ne-ar apropia oarecum de dimensiunea europeană care oricum este mult mai în faţă decât România”, a declarat Boc.