Carnea provenită de la animale care au fost sacrificate fără a fi anesteziate, în conformitate cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetată drept „bio”, a decis astăzi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite DPA, preluată de Agerpres.
Mulţi musulmni cred că animalul nu trebuie anesteziat înainte de a fi sacrificat, aceasta fiind condiţia obligatorie pentru a fi considerat halal şi acceptabil pentru consum.
Prescripţiile religiei iudaice cu privire la carnea de tip kosher sunt similare cu cele privind carnea halal.
În anul 2012, o asociaţie franceză pentru protecţia animalelor a cerut interzicerea acordării etichetei de agricultură ecologică pentru chiftelele de carne de tip halal. Cererea a fost interzisă, ceea ce a dus la o serie de recursuri.
Tribunalul francez care se ocupă de acest caz s-a îndreptat spre Curtea Europeană de Justiţie și i-a cerut ajutorul în interpretarea legislaţiei europene.
Curtea de la Luxemburg a decis că produsele din carne care sunt etichetate drept bio trebuie să respecte „cele mai ridicate standarde, în special în domeniul bunăstării animalelor”. Or, sacrificarea rituală a animalelor care nu au fost anesteziate „nu este suficientă pentru a înlătura toate toate suferinţele animalelor la fel de eficient ca sacrificarea cu anesteziere prealabilă, care face ca animalul să îşi piardă conştiinţa şi sensibilitatea”, susţine CJUE.
În consecinţă, CJUE a concluzionat că regulile europene „nu permit plasarea etichetei de produs bio pe produsele din Uniunea Europeană care provin de la animalele care au fost sacrificate în conformitate prevederile religioase, fără a fi anesteziate în prealabil”.
Decizia CJUE este contrară opiniei exprimată anterior de avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Nils Wahl, care, în luna septembrie a anului trecut, a susţinut că normele UE cu privire la producţia bio nu exclud practica sacrificării rituale.
În mod obişnuit, judecătorii CJUE urmează opiniile avocatului general, însă acest lucru nu este obligatoriu.