7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Alianţa pentru IT“, prima dezbatere la Craiova

„Alianţa pentru IT“, prima dezbatere la Craiova

15 firme din industrie iau în discuţie crearea unui pol IT, care să elaboreze şi să implementeze politici comune în domeniul resurselor umane. Două sunt direcţiile mari de acţiune: o mai bună pregătire şi specializare a studenţilor şi limitarea migraţiei specialiştilor către străinătate şi oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara. 

Reprezentanţii a 15 firme cu activităţi în domeniul IT din Craiova s-au întâlnit joi, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, pentru o dezbatere pe tema forţei de muncă din această industrie. Evenimentul a avut loc în contextul în care Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul universităţii craiovene a organizat în aceeaşi locaţie a doua ediţie a târgului de carieră „Jobs4IT“, în care firmele au prezentat tinerilor ofertele de muncă disponibile. În IT, resursa umană de calitate este cea mai importantă, tocmai de aceea această idustrie se dezvoltă natural în jurul centrelor universitare. Craiova are o universitate care produce specialişti în domeniul IT, dar nu îşi foloseşte întreg potenţialul, arată informaţiile culese de GdS în ultima perioadă. Mai mult decât atât, resursele umane migrează în străinătate, dar şi către alte centre IT din România, dezvoltate tot în jurul universităţilor locale (Sibiu, Timişoara, Cluj etc.). Fenomenul a devenit alarmant. Ce-i de făcut?
La această întrebare au încercat să răspundă reprezentanţii NetRom, Caphyon, Hella, CS Romania, SyncroSoft, ITSix/QuEST, BridgeIT, SMC, Pirelli IT, OSF Global Services, Roweb, W-Systems, e-Twow, Huawei şi QFort/Casa Noastră. S-a pus în discuţie respectarea unui „gentlemen agreement“ între firme privind evitarea angajării studenţilor din primii ani de facultate, când încă nu au cunoştinţele de bază consolidate, dar şi colaborarea cu profesorii de de la universitate pentru crearea unor programe complementare, menite să sporească nivelul de pregătire şi de specializare a tinerilor.
Participanţii au spus că este nevoie de o strategie comună şi complexă pentru a atrage tinerii să studieze şi să muncească în Craiova, la firmele locale. De asemenea, aceştia au subliniat că firmele din ţară sau din străinătate care caută specialişti în Craiova trebuie să fie încurajate să-şi deschidă centre de producţie aici, pentru a păstra forţa de muncă în localitate. Produsele din IT au o valoare adăugată mare şi merg în principal la export, aducând bani în Craiova. Acest capital poate impulsiona şi alte sectoare, cum ar fi cel al serviciilor sau construcţiilor. Toată lumea ar avea, deci, de câştigat.
Grupul de firme participante ar putea înfiinţa un pol IT care să elaboreze şi să implementeze o strategie comună în domeniul resurselor umane, din ecuaţie urmând să facă parte şi facultăţile de profil din cadrul Universităţii din Craiova. Facultatea de Automatică a fost reprezantată la discuţii de decanul Dan Selişteanu şi prodecanul Marius Marian, cei care au şi organizat târgul de joburi. Firmele grupate informal sub denumirea „Alianţa pentru IT“ ar urma să aibă o nouă întâlnire în prima jumătate a lunii iunie, când vor stabili concret care sunt paşii următori în acest proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS