6.7 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum poti vota la alegerile europarlamentare si la Referendum

Cum poti vota la alegerile europarlamentare si la Referendum

Va prezentam, in cele ce urmeaza, ce trebuie să știti despre alegerile europarlamentare și Referendum.

In Romania, alegerile europarlamentare se vor desfăşura duminica. România va avea 32 de europarlamentari. Numărul total de euroaleși din toate statele membre UE va fi de 751, potrivit Mediafax.

Când poți vota

Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Votul începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală. Pot vota toți cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. De asemenea, pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Românii care votează la secţiile organizate în străinătate vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.
Listele complete cu candidatii tuturor partidelor pot fi lecturate pe Mediafax.

Unde puteti vota efectiv

Motorul de căutare Google a transmis utilizatorilor romani, în aceasta dimineața, date despre cum pot vota, folosind ca sursa de informare Parlamentul European.

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Ce face europarlamentarul tău pentru tine?

Printre responsabilități:- Poate formula proiecte de lege, care dacă sunt adoptate se aplică tuturor statelor membre UE

– Poate lansa proiecte pentru susținerea anumitor comunități locale

– Poate formula solicitări pentru organizarea unor anchete ale PE în cazul de interes public

– Europarlamentarii se pot deplasa în circumscripțiile electorale pentru a discuta cu alegătorii despre problemele locale

– PE are un rol important în stabilirea bugetului UE.

În general, prezența la vot la alegerile europarlamentare a fost una scăzută. La scrutinul din 2014, doar 32% dintre alegători au decis să meargă la secții. Și totuși, anul acesta europarlamentarele sunt un test pentru partide în așteptarea prezidențialelor. Analiștii politici spun că formațiunile care nu se califică la europarlamentare vor dispărea de pe scena politică.

Alegatorii care ajung la urne vor fi intrebati daca doresc sa voteze si la Referendum, iar daca acestia doresc, atunci li se vor inmana si buletinele de vot pentru Referendum, odata cu buletinul pentru europarlamentare.

Intrebarile de la Referendumul pentru justitie sunt:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

In sectiile de votare vor fi urne separate pentru europarlamentare si pentru Referendum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS