5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum îţi dai seama dacă ai diabet

Cum îţi dai seama dacă ai diabet

În cazul diabetului de tip 1, simptomele apar mai repede şi sunt mai severe. În schimb, pentru diabetul de tip 2, e posibil ca semnele prevestitoare să fie atât de slabe încât persoana să nu fie diagnosticată decât mult mai târziu.

Foame şi oboseală ieşite din comun

Ambele tipuri de diabet pot fi semnalate de aceleaşi tipuri de simptome. Printre primele semne se numără foamea, oboseala şi setea intensă însoţită de urinare frecventă. Organismul converteşte ceea ce mâncăm în glucoză, pe care celulele o transformă în energie, notează clicksanatate.ro. Pentru a se folosi de glucoză, celulele au nevoie de insulină. În cazul în care corpul nu fabrică deloc insulină sau nu o fabrică în cantităţi suficiente sau dacă celulele sunt rezistente la insulină, glucoza nu se poate transforma în energie. Din acest motiv, diabeticul se simte mai înfometat şi mai obosit decât de obicei.

Senzaţia permanentă de sete şi urinarea frecventă, semne de diabet

Setea neobişnuită şi urinarea frecventă se numără şi ele printre simptomele diabetului. O persoană sănătoasă urinează de patru – șapte ori de-a lungul zilei, dar în cazul diabeticilor urinarea se produce mult mai des. În mod normal, corpul reabsoarbe glucoza la trecerea prin rinichi, însă când diabetul creşte nivelul glucozei, rinichii nu mai fac faţă reabsorbţiei, ceea ce cauzează producerea urinei în exces.

Din cauza eliminării urinei mai des şi în cantitate mai mare, suferinzii de diabet simt nevoia să bea tot mai multă apă. Nevoia de apă vine şi de la faptul că îşi simt mereu gura uscată. Odată cu deshidratarea, apar şi mâncărimea pielii, cauzată de uscare, precum şi tulburările de vedere. La bărbaţi, simptomele diabetului includ şi disfuncţie erectilă, testosteron scăzut şi libido scăzut.

Alte simptome ale diabetului

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi anunţat şi de alte simptome, precum apariţia micozelor între degete, sub sâni sau în jurul organelor genitale. De asemenea, nivelul ridicat al zahărului din sânge poate afecta fluxul sangvin, ceea ce face ca tăieturile sau alte răni să se vindece mai greu.

Diabetul de tip 1 este însoţit frecvent de scădere neprevăzută în greutate. Dacă organismul nu primeşte energie din mâncare, va începe să ardă atât grăsimile, cât şi muşchii, deci, indiferent de cât de mult mănâncă persoana, va slăbi necontrolat. Acest proces de ardere intensă este dăunător şi va provoca persoanei bolnave accese de greaţă şi vărsături.

Mergi la medic dacă ai aceste simptome, deoarece, netratat, diabetul afectează inima, rinichii, ochii şi creşte pericolul de infarct şi accident vascular cerebral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS