Judecătorii CSM au anulat acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, scrie Mediafax. Acest lucru s-a întâmplat deoarece petentul care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală pentru un astfel de demers.
„Admite excepţia nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de lipsa capacităţii procesuale de folosinţă a petentei care a formulat sesizarea. Constată nulitatea absolută a acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Cristina Tarcea”. Decizia poate fi atacată.
Persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală
Concret, membrii Secţiei pentru judecători au constatat că persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală. Potrivit unor surse apropiate cercetării disciplinare, pastorul Chris Terheş a depus sesizarea, în numele organizaţiei Romanian Community Coalition. Acesta a candidat pentru europarlamentare din partea PSD. De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a constatat că Inspecţia Judiciară a aplicat principiul repartizării aleatorii a sesizării pe numele Cristinei Tarcea.
Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea. Motivul a fost acela că ea a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu. De asemenea, a fost acuzată pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători.
Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.
Câteva informaţii despre Cristina Tracea
Tarcea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa. Din 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti.
Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei.
Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei sub mandatul ministrului Rodicăi Stănoiu. Din 2004 este judecător la instanţa supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală. A fost vicepreşedintele ICCJ din septembrie 2013, fiind numită prin decret prezidenţial pentru un mandat de 3 ani.