0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeleşcanu nu-şi asumă haosul de la votul din Diaspora: Ca să fie foarte clar - organizarea alegerilor revine BEC

Meleşcanu nu-şi asumă haosul de la votul din Diaspora: Ca să fie foarte clar – organizarea alegerilor revine BEC

Meleşcanu nu-şi asumă haosul de la votul din Diaspora. Ministrul de Externe a declarat, luni, că de pregătirea şi organizarea alegerilor din diaspora se ocupă Biroul Electoral Central. Acesta a mai spus că instituţia pe care o conduce nu are decât responsabilitatea de a asigura sprijin logistic, scrie Mediafax.

„În ceea ce priveşte alegerea pentru Parlamentul European. Vreau să precizez un lucru important. În ceea ce priveşte pregătirea şi organizarea alegerilor din Parlamentul European, revine BEC. Există şi prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secţiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligaţia de sprijin logistic”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Potrivit ministrului, pe 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate. Şi, dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora. „Am solicitat şi tuturor ambasadorilor ca propunerile să ţină seama de numărul de români (…). În al doilea rând, să obţină de la autorităţi aprobarera de a deschide noi centre de votare”.
„În peste 400 de secţii nu au existat probleme. S-au desfăşurat în condiţii legale. La mai multe secţii au avut loc incidente.Ce este cel mai grav, este că o parte a cetăţenilor nu a reuşit să voteze”, a mai punctat acesta.

Meleşcanu: Principala problemă a fost că, în loc de un scrutin, am avut două

Meleşcanu consideră că problemă din timpul alegerilor din diaspora a fost aceea că au fost două scrutine în loc de unul. El spune că aşa a fost îngreunată procedura şi a condus la triplarea timpului alocat votului.


„Începând cu ora 16:00-17:00, văzând că e un număr mare de oameni, au solicitat prelungirea procesului de vot după oră 21:00. Din păcate ne au răspuns că nu pot să răspundă la această cerere a noastră, având în vedere că potrivit legii toate alegerile se desfăşoară în acelaşi interval de timp. Principală problemă a fost că în loc de un scrutin am avut două, în loc de un buletin de vot am avut trei buletine de vot. A fost îngreunat timpul. Dacă în general durează două minute timpul de votare, acum, odată cu aducerea referendumului a făcut că timpul să se tripleze, ceea ce a dus şi la aceste probleme”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.


Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulţi dintre cetăţenii români din diaspora nu au putut vota. Motivul a fost acela că s-au format cozi imense la secţiile de vot. La acel moment, către BEC a fost înaintată cererea de a fi prelungit programul de votare, însă instituţia refuzat.

Meleşcanu cheamă la discuţii ambasadorii: Prezentăm şi propunere de lege cu vot anticipat prelungit

Ministrul de Externe a declarat că a transmis premierului raportul organizării alegerilor în diaspora. Acesta a mai spus că a stabilit discuţii cu reprezentanţii ambasadelor din ţările unde au fost probleme cu votul. Totodată, va fi prezentat şi un draft de lege privind votul anticipat prelungit. Meleşcanu a precizat că a prezentat deja raportul premierului Viorica Dăncilă privind modul în care au fost organizate alegerile în diaspora.

„Primul lucru a fost să chemăm la consultări mai multe ambasade, cele în cadrul cărora alegerile s-au desfăşurat cu greutate. Cu această ocazie vom discuta, vom analiză cauzele şi responsabilităţile şi ne vom concentra pe stabilirea unor propuneri de modificare a legii”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai subliniat că va prezenta şi o propunere de lege privind votul anticipat prelungit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS