-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe mănânci dacă ai tensiunea mare

Ce mănânci dacă ai tensiunea mare

Numită și ucigașul tăcut, hipertensiunea arterială poate provoca leziuni vasculare care conduc la boli de inimă, afecțiuni ale rinichilor, accident vascular cerebral. Printre factorii de risc care predispun la instalarea tensiunii sunt: vârsta și istoricul familial. Tensiunea crește și dacă adopți o dietă bogată în sare, fumezi, ești stresat și ai un stil de viață sedentar. Partea bună este că poți ține tensiunea mare sub control printr-o alimentație bogată în potasiu, magneziu și fibre și scăzută în sodiu. În acest sens, ţi-am pregătit o listă cu alimentele care ajută în lupta contra hipertensiunii.

Legumele cu frunze verzi

Potasiul ajută rinichii să elimine o mare cantitate de sodiu prin urină, scăzând astfel tensiunea arterială, notează clicksanatate.ro. Printre legumele bogate în potasiu se numără: salata verde, varza, spanacul, frunzele de sfeclă. Dacă legumele conservate au sodiu adăugat, cele congelate conțin la fel de multe substanțe nutritive ca legumele proaspete. Așa că le poți include în dietă.

Fructele de pădure

Afinele sunt bogate în compuși numiți flavonoide. Un studiu recent arată că aceștia ar putea preveni hipertensiunea arterială și chiar ar putea ajuta la scăderea ei la persoanele diagnosticate cu această problemă de sănătate. Afinele, zmeura și căpșunele sunt ușor de introdus în dietă. Poți să le pui în cereale dimineața sau să le consumi ca desert.

Sfecla roșie

Bogată în oxid nitric, substanță care întărește funcțiile anatomice și ajută la scăderea tensiunii arteriale, sfecla roșie este recomandată pacienților hipertensivi. Cercetătorii au descoperit că nitraţii din sucul de sfeclă scade tensiunea arterială în doar 24 de ore. O poți consuma sub formă de suc sau ca garnitură.

Lapte degresat și iaurt

Laptele degresat este o sursă excelentă de calciu și are un conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, poți opta pentru iaurt dacă nu preferi laptele. Potrivit Asociației Americane a Inimii, femeile care consumă cinci sau mai multe porții de iaurt pe săptămână au mai puține riscuri de a avea probleme cu tensiunea.

Somon și macrou

Peștele este o sursă importantă de proteine slabe. Anumite specii de pești, cum sunt macroul și somonul, sunt bogate în acizi grași Omega-3, care pot reduce tensiunea arterială, inflamația și pot determina scăderea trigliceridelor. Totodată, păstrăvul conține vitamina D, substanță care poate scădea tensiunea arterială. O capsulă de vitamina D pe zi este la fel de eficientă ca medicamentele pentru reducerea presiunii sângelui, susțin cercetătorii danezi.

Semințe

Semințele nesărate sunt bogate în potasiu, magneziu și alte minerale care au proprietatea de a reduce tensiunea arterială. Consumă o jumătate de ceașcă de semințe de floarea-soarelui sau de semințe de dovleac ca gustare între mese.

Ciocolată neagră

Un studiu din 2015 arată că persoanele care obișnuiesc să se răsfețe cu ciocolată neagră au un risc scăzut de a avea probleme cu inima. Ciocolata neagră conține peste 60% cacao și are mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte, de exemplu. Poți răzui câteva pătrățele de ciocolată neagră peste iaurt sau poți să o mănânci cu fructe, cum sunt căpșunele, afinele și zmeura, ca desert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS