Cercetătorii arată că 10% dintre persoanele care s-au tatuat s-au confruntat cu anumite complicaţii precum dureri sau infecţii. Deşi primul lucru pe care se gândesc să-l facă este acela de a se întoarce la salon pentru sfaturi, necesar este însă un consult la dermatolog pentru a depista problema şi oferi un tratament în funcţie de necesitatea pielii, potrivit csid. Semne care indică o vizită la medicul dermatolog.
Multe dintre complicaţiile care apar în urma realizării unui tatuaj sunt infecţiile, reacţiile alergice sau se pot agrava problemele de piele deja existente- psoriazis sau eczeme. Sarcoidoza, de exemplu, este o boală autoimună care afectează pielea şi alte organe şi, de cele mai multe ori apare la început sub forma unor bubiţe pe suprafaţa tatuajului. În primele zile sau chiar săptămâni de la realizarea tatuajului, infecţiile sunt extrem de comune şi pot provoca dureri în jurul tatuajului sau roşeaţă, scurgeri, puroi şi chiar cruste, aspecte care anunţă vizita urgentă la specialistul dermatolog. Toate acestea sunt simptome destul de serioase ale unor infecţii nu tocmai plăcute.
Semne care indică o vizită la medicul dermatolog
Alergiile şi sarcoidoza pot apărea mai târziu, poate chiar după o lună sau câţiva ani de la realizarea tatuajului, iar printre semnele acestor condiţii incluse sunt mâncărimile, bubiţele, umflăturile sau chiar deteriorarea tatuajului. În urma acestor simptome, în niciun caz pacientul nu trebuie să se întoarcă la salonul de tatuaje, ci să meargă direct la medicul dermatolog.
”Dermatologii şi artiştii tatuatori fac parte din categorii diferite şi fiecare dintre ei se ocupă de anumite aspecte”, explică pentru Academia Americană de Dermatologie Dr. Leger, specialist dermatolog. ”Artiştii se pot ocupa de problemele estetice precum migrarea tuşului şi pot observa o vindecare normală. Dermatologii pot avea în vizor infecţii şi reacţii cronice care apar mai târziu”, continuă specialistul.
Semne care indică o vizită la medicul dermatolog
Dr. Leger este de părere că infecţiile provocate de tatuaje pot fi determinate de tuşul contaminat, ustensilele care nu au fost corect sterilizate sau chiar modul în care tatuajul a fost realizat. În 2012, de exemplu, în New York au apărut mai multe cazuri de infecţii apărute din cauza unei bacterii regăsite în tuşul gri.
Totodată, specialistul recomandă ca persoanele care suferă de o afecţiune cronică de piele sau au un istoric cu cancerul de piele, să facă o vizită la un specialist dermatolog înainte de a-şi face un tatuaj. Mai mult, persoanele care au aluniţe trebuie să evite tatuarea lor.
Aproape 40% din persoanele născute după 1980 au tatuaje, aspect foarte important pentru dermatologi să tragp un semnal de alarmă în privinţa potenţialelor probleme de piele care pot apărea.