3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞansele moţiunii de cenzură. De câte voturi din barca PSD-ALDE este nevoie pentru ca Guvernul să cadă

Şansele moţiunii de cenzură. De câte voturi din barca PSD-ALDE este nevoie pentru ca Guvernul să cadă

Pentru ca moţiunea de cenzură a opoziţiei să treacă sunt necesare 233 de voturi ale parlamentarilor, scrie Mediafax. PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersuri, însă liderul deputa ţilor liberali Raluca Turcan a anunţat, miercuri, că moţiunea nu are în prezent voturile necesare.

Configuraţia Parlamentului are un număr total de 465 de deputaţi şi senatori după cum urmează:

Grupurile Camerei Deputaţilor: PSD – 141, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro Europa – 21, ALDE – 19, PMP – 12, Minorităţi – 17, Neafiliaţi – 3

Grupurile Senatului: PSD – 69, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9, Neafiliaţi – 8

Cum sunt împărţiţi parlamentarii

Conform calculului matematic, din totalul de 465 de parlamentari, coaliţie PSD – ALDE are la Camera Deputaţilor 160 aleşi. La Senat sunt 81 de senatori. Prin urmare, coaliţia are în total În acest fel, Puterea deţine 241 de parlamentari.

Opoziţia are în acest un număr total de 145 de senatori şi deputaţi din partea PNL, USR şi PMP. Dacă grupul deputaţilor Pro Europa va vota moţiunea de cenzură, atunci opoziţia va avea un număr total de 166 voturi. La ei se mai pot adăuga şi câţiva senatori neafiliaţi, dar care provin din fostul grup PMP.

Cât ar cântări decizia UDMR

În cazul în care va vota UDMR pentru moţiune, atunci va fi o susţinere pentru moţiune de 196 de voturi.

Dacă ar susţine demersul Opoziţiei şi grupul parlamentar al minorităţilor, de 17 deputaţi, atunci ar fi un număr total de 213 de voturi pentru.

Drept urmare, pentru a avea o şansă, iniţiatorii trebuie să atragă toţi neafiliaţii, adică 11, plus voturi de la PSD şi ALDE (cel puţin 9)

Pro România, prin vocea fostului premier Mihai Tudose, a anunţat miercuri că va vota moţiunea de cenzură.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri că partidul său a decis să voteze moţiunea de cenzură. Asta pentru a sancţiona ”incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că Opoziţia nu deţine numărul de voturi necesare pentru trecerea moţiunii. Ea a făcut apel la parlamentarii PSD, ALDE şi a celorlalte grupuri să susţină moţiunea.

PSD nu va vota moţiunea

Viorica Dăncilă a anunţat, după întâlnirea de marţi cu grupurile parlamentare ale PSD că aceştia nu vor vota moţiunea de cenzură, însă vor asigura cvorumul.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Aceasta se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Moţiunea PNL, sub numele „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!” va fi dezbătută şi votată, marţi, 18 iunie, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderii Opoziţiei sunt de părere că Executivul condus de Viorica Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul acestuia sunt baroni locali care îşi doresc în continuare ordonanţe favorabile pe justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS