18.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea lui Darius Vâlcov care a păgubit cetățenii Slatinei cu 4,2 milioane lei

Afacerea lui Darius Vâlcov care a păgubit cetățenii Slatinei cu 4,2 milioane lei

Fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a primit o nouă cerere în judecată. De data aceasta, de la Primăria Slatina, care are de recuperat de la el un prejudiciu de 4,2 milioane lei.

Banii provin din sumele restituite către un investitor care a cumpărat un teren în Slatina. Acesta dorea, sau cel puțin așa s-a angajat, să construiască un centru comercial la intrarea în oraș. Apoi, s-ar fi lăsat păgubaș din cauza Primăriei Slatina. Investitorul s-a dovedit, ulterior, partener de afaceri cu finul lui Darius Vâlcov, fostul deputat Daniel Bărbulescu. Acseta din urmă, având imunitate, l-a ajutat pe Vâlcov să dosească seiful cu bani și lingouri descoperit de DNA.

Controversata afacere

Afacerea s-a copt în 2006, când fostul parc de la intrarea în Slatina, de aproximativ 80.000 de metri pătraţi, a fost împărțit în două loturi. Pentru 55.000 de metri pătraţi s-a schimbat destinația în „curți construcții“. Acest aspect a fost extrem de controversat și a făcut obiectul unor cercetări penale. Un an mai târziu a fost adjudecat pentru 1,5 milioane euro, de S.C. KFP Aphrodite S.R.L., deținută de un cipriot. Investitorul nu s-a putut apuca de treabă pentru că primăria nu ar fi realizat PUZ-ul decât câţiva ani mai târziu.

Cipriotul s-a supărat și a hotărât să returneze terenul. A cerut înapoi banii plătiți, dar și pe cei cheltuiți pe impozit, autorizări, studii etc. . Instanța i-a dat câștig de cauză, iar suma solicitată a fost plătită din banii statului. Și aici este o parte interesantă. Suma de plată nu a afectat bugetul Slatinei. Baniiau venit, spune primarul actual al Slatinei, Emil Moț, de la Guvern. Acest lucru s-a întâmplat în timpul când Darius Vâlcov era ministru al Finanțelor.

Curtea de Conturi, în control în 2015

În 2015, Curtea de Conturi a făcut un control la Primăria Slatina. După control, a stabilit că prejudiciul de 4,2 milioane lei trebuie recuperat de la persoanele care se fac vinovate. Este vorba despre primar, funcționari, consilieri. Primăria a contestat raportul de control, însă Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat de curând în favoarea Curții de Conturi. Astfel, tragerea la răspundere a vinovaților a devenit obligatorie.

În capul listei este chiar fostul primar Darius Vâlcov. Conform datelor de pe site-ul tribunalului Olt, pe listă se regăsesc și secretarul Mihai Idita, juristul primăriei, Mihaela Otincelescu, fosta șefă a Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat – Ana Anghel, precum și 20 de foști consilieri. Este vorba despre Bogdan Apostoliceanu, Ion Bădescu, Cristian Bircea, Ilie Buleandră, Viorel Dumitrescu, Eugen Iancu, Aurel Lazăr, Denisa Maican, Ilie Mărgărit, Emil Marinescu, Valeriu Matei, Constantin Mitrică, Ștefan Necula, Marian Niculae, Ioan Popa, Vasile Popa, Elena Stanciu, Gheorghe Stoica, Claudia Tudose și Veisa Alexe. Aceştia și-au executat mandatul în perioada 2004-2008, când au fost luate hotărârile cu privire la vânzarea terenului.

Explicaţiile actualului primar

Primarul actual al Slatinei, Emil Moț, a explicat cum s-a ajuns la acțiunea în instanță. „Curtea de Conturi a făcut un control în 2015, primăria a contestat controlul în instanță, acum a rămas definitiv și luăm măsuruile necesare pentru recuperarea prejudiciului. (…) Banii (n.r. – care s-au returnat investitorului) au venit atunci de la Guvern, era Darius ministru de Finanțe, s-au virat către Primăria Slatina din bugetul national, n-au fost dați din bugetul local“, a declarat primarul Emil Moț.ş El a amai spus că speră ca acum, după ce situația juridică a terenului s-a clarificat, să apară în sfârșit și investitorii.

„Eu aș vrea să-i dau plus valoare, să-l vând sau să-l închiriez la un investitor, dar, ținând seama de problemele care au fost, nu a fost nimeni interesat. Acum, la ora asta, este «curți construcții», destinația este schimbată cum trebuie, au mai fost alte câteva dosare la DNA pe schimbarea destinației, dar s-a stabilit, e clar acum, destinația s-a făcut cum trebuie“, a mai adăugat primarul.

Terenul cu pricina, situat la intrarea în Slatina, dinspre Craiova, nu este astăzi nici parc și nici nimic altceva. Este un teren abandonat, pe care pasc animalele cetățenilor din cartierul Grădiște și se adună gunoaiele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS