-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFabulos: o femeie din Craiova a cumpărat o bucată de 2,3 hectare din cartierul Valea Roşie

Fabulos: o femeie din Craiova a cumpărat o bucată de 2,3 hectare din cartierul Valea Roşie

O craioveancă a cumpărat o bucată de 2,3 hectare din cartierul Valea Roşie. Femeia a intrat într-o afacere cu drepturi succesorale în urmă cu 14 ani, când a descoperit din întâmplare că o familie săracă din judeţ moştenise o adevărată avere imobiliară, pe care nu avea ştiinţă, bani şi timp să o recupereze. A cumpărat urgent drepturile patrimoniale, la un preţ convenabil, apoi a intrat în sarabanda proceselor pentru retrocedarea terenurilor care urma să îi aducă o mulţime de bani. Cum s-a terminat totul aflați in cele ce urmează.

În 2005, piaţa imobiliară din România începea să înflorească. O craioveancă a crezut că a dat lovitura. Ea a reuşit să cumpere de la foştii moştenitori drepturile succesorale pentru 2,3 hectare de teren intravilan în cartierul Valea Roşie.

Claudia Sălceanu spune că la vremea respectivă a plătit unei familii din Apele Vii circa 140.000 de lei pentru cei 23.000 de metri pătraţi de teren de pe str. Caracal, localizaţi în zona Complexului „Dacia“. Averea valorează milioane de euro, însă după 14 ani de la încheierea afacerii femeia nu s-a ales cu nici un ban.

O avere de milioane de euro

Pe piaţa liberă, terenul se vinde în zonă cu 150-200 euro/mp. Asta înseamnă că drepturile cumpărate în 2005 ar trebui să valoreze 4,6 milioane de euro. Teoretic. Practic, terenul este ocupat în cea mai mare parte de clădiri, utilităţi şi infrastructură rutieră, ceea ce face ca valoarea să-i scadă.

Mai mult decât atât, după 14 ani de la această tranzacţie, Claudia Sălceanu nu a reuşit să intre în posesia nici unui metru pătrat de teren.


Femeia susţine că, deşi a depus notificări în baza legilor în vigoare, pentru cea mai mare parte a terenului Primăria Craiova nu i-a oferit nimic. Nici măcar o dispoziţie prin care să fie înscrisă pe lista pentru despăgubiri. În schimb, pentru o bucată de teren de 5.800 mp, care cuprinde terenul de sub Complexul „Dacia“ şi zonele învecinate, cererea de retrocedare în natură i-a fost respinsă. A început un lung şir de procese, pe care le-a câştigat definitiv în 2014. De atunci, ea a început demersurile pe lângă autorităţi pentru a primi despăgubirile acordate de instanţă. Nici până azi nu a reuşit, deşi a trimis în fiecare an adrese către primărie şi prefectură.


Prin 2016, prefectura cerea primăriei să ia act de situaţie şi să procedeze „de îndată“ la executarea hotărârii judecătoreşti. Autorităţii locale i se cerea să emită emită o dispoziţie în conformitate cu decizia instanţei. Claudia Sălceanu a trimis autorităţilor o scrisoare în care le-a arătat că este grav bolnavă. Conform actelor, ea suferă de diabet, ciroză hepatică virală, hipertensiune, boală cronică de rinichi şi altele. Autorităţile au fost de neclintit. „Dosarul este la primărie, noi nu putem să facem nimic acum“, ne-a spus Eugen Marinescu, şeful juriştilor din Prefectura Dolj.

Cum a intrat în povestea imobiliară

Ultima vizită făcută autorităţilor pentru rezolvarea problemei a avut loc în luna mai 2019. „Am fost recent în audienţă la primărie şi mi-au spus că la prima ocazie se va lua o decizie. Dar asta îmi spun de ani întregi”, s-a plâns Claudia Sălceanu. Femeia ne-a povestit şi cum a ajuns să intre în această poveste. A cunoscut-o pe Maria Cloţă, femeia de la care a cumpărat drepturile patrimoniale, printr-o prietenă. Familia Cloţă locuia în comuna Apele Vii şi era extrem de săracă. Cu toate acestea, se lăuda că are pământ mult de primit de la stat, în Craiova, moştenire de familie.

A urmat o perioadă de documentare, prin arhive, pentru a vedea dacă nu cumva urma să cumpere pielea ursului din pădure. Dar familia voia imediat banii, aşa că i-a plătit în parte prin chitanţă de mână, în parte prin act notarial. S-ar fi îngrijit şi de familia respectivă, să aibă tot ce-i trebuie. Tot ea ar fi avut grijă şi de locuri de veci şi înmormântările unor membri.

Amânată cinci ani de primărie

Când a început procesul de revendicare, s-a lovit de refuzul autorităţilor. Apoi dosarul s-a complicat cu administrarea unor expertize, pentru că nomenclatura stradală nu mai corespundea şi a trebuit să fie confirmată identitatea unor terenuri. În joc au intrat şi alţi presupuşi moştenitori, cu toate complicaţiile de rigoare.
La final, a câştigat despăgubiri pentru o parte din teren. Primăria întârzie însă de cinci ani cu procedurile pentru expedierea dosarului la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

La solicitarea GdS, Primăria Craiova a precizat că „urmează să se ţină o şedinţă a comisiei de Legea nr. 10/2001 şi să se ia act de hotărârea judecătorească, după care dosarul va fi înaintat către ANRP“. Probabil că va mai dura ceva timp până când Claudia Sălceanu va intra în posesia despăgubirilor.
ANRP a publicat în urmă cu câteva zile stadiul privind soluţionarea dosarelor de despăgubiri. La data de 10 iunie mai erau de analizat circa 30.000 de dosare, ordinea în care se lucrează fiind aceea a înregistrării dosarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS